Усвоили сме 20% от средствата по структурните фондове 29.02 | 11:58

"Има 2 г. за усвояването на останалите", каза посланикът на Дания у нас Коре Янсон на форума "Българските общини - пред стари и нови предизвикателства"

От Кремена Бедерева

България е усвоила 20 на сто от средствата по структурните фондове и има две години за усвояването на останалите, каза по време на форума "Българските общини - пред стари и нови предизвикателства", организиран от Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), посланикът на Дания у нас Коре Янсон.

Той оцени като добри действията на правителството за търсенето на европейска помощ при усвояването на средствата, допълва още БТА.

Според Янсон общините в страната трябва да изградят административен капацитет и да бъдат готови да осигуряват съфинансирането, необходимо за усвояването на средства по проекти от структурните фондове.

Политиката на сближаване на регионите е единствената истинска европейска политика за развитие, заяви от своя страна пред участниците в дискусионния форум председателката на Комитета на регионите на ЕС Мерседес Бресо.

Тя посочи, че е имала срещи с президента Росен Плевнелиев, министрите Лиляна Павлова и Томислав Дончев, както и със столичния кмет Йорданка Фандъкова. Бресо заяви, че е особено впечатлена от усилията, които България полага за изпълнението на европейските политики и ефикасното изразходване на средствата от структурните фондове.

Бресо посочи още, че България е сред първите страни-членки на ЕС, които транспонират директивите му в законодателството си. В страната обаче още се наблюдават известни забавяния, допълни тя, като посочи, че трябва да се положат усилия, за да се отговори на новите предизвикателства.

"Връщането на общините към устойчив растеж все още е колебливо и несигурно и са необходими още много усилия за преодоляване на последствията от кризата", каза пък д-р Красимир Мирев, ръководител на българската делегация в Комитета на регионите и кмет на община Търговище.

"Намираме се в труден и важен момент от нашето развитие. Преодоляването на икономическата и финансова криза се оказа по-трудно, отколкото всички ние предполагахме, и това се отрази особено негативно на местните власти в България", каза още той, цитиран от Агенция "Фокус".

"Задачите, които си поставяме на настоящия форум, са именно да обобщим поуките от развитието ни до сега и да набележим дългосрочни тенденции за развитие на местното самоуправление. Бихме искали да посочим и обсъдим мерки и красивите пожелания в добре написаните стратегии да станат реални действия и видими резултати за нашите граждани", посочи д-р Мирев.

Водещи

Най-четени