Фондът за трансплантация поема изцяло лечението 05.01 | 13:25

В пакета се включват и подготвителните медицински грижи

От Елена Коцева

Центърът "Фонд за трансплантация” вече ще поема финансирането и на подготвителните медицински грижи у нас на пациенти, одобрени за трансплантация в чужбина.

Това предвиждат промени в Устройствения правилник на Изпълнителната агенция по трансплантация, приети днес от правителството.

В момента повечето от тези процедури се осигуряват по линия на НЗОК или Министерството на здравеопазването. Затова и възникват случаи, в които няма осигурено държавно финансиране за нужните медицински грижи до извършване на трансплантацията.

Останалите промени в нормативния акт прецизират функциите на ИАТ в областта на дейностите по осигуряване на качество и безопасност на трансплантациите.

Освен това на изпълнителния директор на агенцията се възлага проверката на документацията на лечебните заведения за съответствие на заявените разходи с извършените дейности за трансплантации.

Освен това днес правителството гласува и наредба, с която преобразува съществуващите регионални центрове по здравеопазване и на регионалните инспекции за опазване и контрол на общественото здраве в една административна структура – регионална здравна инспекция (РЗИ). Направените структурни промени в системата на здравеопазването са в съответствие с новите изисквания в Закона за здравето.

Поделения на новата структура ще има във всяка една от 28-те области. Основните правомощия на регионалните здравни инспекции са свързани с регистрация на лечебни заведения за извънболнична помощ, осъществяване на държавен здравен контрол, промоция на здраве и профилактика на болестите.

На директорите на РЗИ се възлага да утвърдят длъжностното разписание на инспекциите и да уредят въпросите, свързани с трудовите и служебните правоотношения на персонала. Предвижда се общата численост на служителите в РЗИ да бъде 3459 души. Намаляването на щатовете е с 440.

Водещи

Най-четени