Червенокръстци ни запознават с бежанците в България 26.03 | 09:33

Кампанията има за цел да насърчи положителните нагласи

От Кремена Бедерева

Доброволци на Българския младежки червен кръст (БМЧК) – София организират информационна кампания по повод Световния ден за елиминиране на всички форми на расова дискриминация, съобщиха от организацията.

Това е част от проекта "Положителни образи”, координиран от Британския Червен кръст, по който младежите работят от няколко месеца.

Проектът е фокусиран върху тематиката за миграцията и проблемите на бежанците и има за цел да насърчи положителните нагласи у младите хора към тях, като им даде възможност да разберат повече за техните страни, за причините, които са ги довели в България и за мястото им в нашето общество.

Проектът ще се осъществя в рамките на 6 месеца. В шест столични училища ще се състоят в т. нар. "ателиета”, които се водят от двама фасилитатори – обучени за целта доброволци на БМЧК.

От 21 март т. г. се провежда и "Седмица на положителните образи”, в която доброволците събират играчки, книжки и комикси за децата бежанци, организират групи в социалните мрежи, популяризирайки идеята на проекта.

На 26 март, между 14.00 и 16.00 ч., участниците в проекта ще проведат информационна кампания, разполагайки пунктове на няколко ключови места: площад "Св. Неделя”, градинката пред Народния театър "Иван Вазов”, подлеза на Софийския университет и в Mall of Sofia (между 17.00 и 20.00 ч.).

На всеки пункт ще има доброволци на БМЧК и ученици, обучени в ателиетата, които ще привличат вниманието на преминаващите граждани върху тематиката на проекта, използвайки игри, в които хората могат да участват и да научат нещо повече за бежанците и емигрантите у нас.

Заключително ателие за представяне на проекта и на методите, използвани в него, ще се проведе в Червената къща на 16 април 2011 г.

 

Най-четени