Честваме международния ден на учителя! 05.10 | 10:32

На днешната дата България и още над 100 държави по света отбелязват Деня на учителя

От Беатрис Николoва

По инициатива на ЮНЕСКО от 1994 г. Международният ден на учителя се чества на 5 октомври, като датата е приета от над 100 страни. Идеята за това идва от състоялата се през 1966 г. в Париж Специална междуправителствена конференция за статута на учителите, в резултат на която е подписан документът "Препоръки, касаещи статуса на учителя".

Оттогава насам на днешната дата България и още над 100 държави по света отбелязват Деня на учителя. Истината е, че на учителя човек дължи много. От работата на учителите зависи нашето бъдеще, единственото време, когато нашата работа е да учим е това, когато сме в училище. След това в университета и на работа ние продължаваме да учим и да се развиваме, но навиците ни затова как да учим се сформират в училище. Добрият учител е като родител на своите ученици, а те го помнят и обичат като такъв.

Празникът на радетелите на науката съвпада с изборния ден в страната. Да се надяваме, че това е знак, че ще бъде избрано правителство, което ще се справи с проблемите в образователната система и не само. На учителите желаем търпение и кураж, за да продължават да образоват и създават достойни българи.

 

Водещи

Най-четени