Честито на столичани! 06.11 | 14:59

От 2014 г. софиянци ще се возят в нови коли на градския транспорт

От Мая Александрова

От догодина софиянци ще се возят в нови коли на градския транспорт. Столичната община ще пусне 50 нови тролея, 20 нови трамвая и 126 нови автобуса. С купуването на новите 50 тролея се подменят почти 100% сега движещите се тролеи. Новите ще бъдат климатизирани и с нисък, равен под.

Новите автобуси ще бъдат с газови двигатели, което по думите на зам.-кмета по транспорта на София Любомир Христов гарантира по нисък разход на гориво и по-малко замърсяване на въздуха. Новите автобуси ще заменят почти 1/3 от старите коли.

10% от старите трамваи също отиват в историята. В момента София се обслужва от 200 трамвая.

Инвестицията за новите возила е 50 милиона лева. Средствата са по ОП "Околна среда" и се очаква да бъдат доставени в началото на 2014 г., съобщи bTV.

Христов заяви, че проектите за новите коли вече са в ход. Парите за тях са европейски и това няма да увеличи цената на билетчето за градски транспорт.

В ход е и изпълнението на проекта за купуване на нови влакове за метрото. Те ще бъдат пуснати по новите участъци, които в момента са в процес на изграждане – посока Бизнес парк София и летище София.

Водещи

Най-четени