Янка Такева: Беше грешка затварянето на училищата за децата до 4-ти клас 28.10 | 17:44

Янка Такева: Беше грешка затварянето на училищата за децата до 4-ти клас

От iNews

"Беше грешка затварянето на учениците от началния етап на образование и тази грешка трябва да бъде поправена, защото е пагубно за децата от 1 до 4 клас да бъдат от разстояние обучавани, ограмотявани и социализирани в образователната система". Това каза пред БНР Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители към КНСБ.

Тя обясни, че на заседание на отрасловия съвет са били определени датите 8-10 ноември за връщане на учениците от 1 до 4 клас в училище.

Такева обяви, че сред учителите преобладава мнението за прилагане на германския модел за тестване на децата до 4 клас в домовете им от техните родители, след което да отиват на училище с отрицателния резултат от този тест:

"При големите ученици могат да се справят в училище и сами да се тестват". 

По думите ѝ и по-голяма част от родителите подкрепят този тип тестване на децата им:

"Разговарях днес с директори, заместник-директори и учители, които са направили проучвания в техните училища и 80% от родителите са за това".

 Синдикалната лидерка беше категорична, че учителите са готови да бъдат тествани два пъти в седмицата, за да провеждат присъствени учебни часове:

"Членовете на СБУ около 40% сме ваксинирани, 21% от учителите, които са членове на синдиката, са преболедували Covid-19". 

Такева изказа умерен оптимизъм за успех на въвеждането на системата на бързите тестове в училищата.

Водещи

Най-четени