Община Видин отпуска 250 000 лв. за туристически атракции 29.12 | 15:01

Проектът "Видинска крепостна система Калето" е на стойност 4.8 млн. лв. и трябва да реализиран до 2011 г.

От Силвия Стоядинова

Общинският съвет във Видин гласува 250 034 лева от бюджета допълнителни средства за реализирането на проект за туристически атракции на крепостната система.

На предишното заседание, в началото на декември, съветниците отхвърлиха същото предложение, внесено от кмета Румен Видов, поради липса на средства в бюджета.

Проектът "Видинска крепостна система Калето" за туристически атракции на крепостната система и подобряване на градската среда в близост до нея е на стойност 4 845 000 лева и е одобрен от Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

Дейностите трябва да приключат до края на 2011 година.

Общински съвет Видин трябваше да одобри допълнителното финансиране, тъй като изискването е общината да участва с 15% от общата му сума, пише БТА.

По проекта "Видинска крепостна система "Калето" ще бъде консервирана и реставрирана крепостната система във Видин от "Еничар капия" до крепостта "Баба Вида".

Ще бъде изграден амфитеатър, ще бъде възстановен и почистен ровът и запълнен с вода, предвидено е и изграждане на подвижен мост и осигуряване на лодки.

Предвидени са атракции, свързани със забавления на деца и туристи, ще бъдат изградени в участъка до "Баба Вида", както и аудио гид система за превод на седем езика.

Водещи