Обявяват поръчка за новия софийски кучешки приют 10.04 | 13:26

В приюта от отворен тип ще има места за 1000 кучета

От Ивелина Георгиева

Днес (10 април) обявяват поръчката за изграждане на приют за бездомни кучета от отворен тип в София. С промените в наредбата той ще струва два пъти по-евтино на общината.

Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. В следващите месеци ще се започне изграждането на приюта, се надява кметът. По думите ѝ това ще е мястото на изчакване, докато се реши дали кучето ще бъде осиновено или ще последва евтаназия.

Кастрациите ще продължат да се правят в кастрационните центрове, а агресивните животни ще бъдат прибирани и приспивани. В новия приют ще има място за около 1000 кучета. Фандъкова потвърди, че няма да приеме оставката на заместник-кмета Мария Бояджийска с аргумента, че тя е човекът, който е предлагал по-радикални мерки за справяне с проблема.

Кметът каза, че промените в Наредбата на Министерството на земеделието и храните (МЗХ) са били предложени още преди няколко месеца, но приемането им се е забавило заради защитниците на животните. Според Фандъкова всички, работили по темата носят отговорност и с една персонална оставка няма да се реши проблемът. Тя поиска по-облекчени условия за обявяването на кучетата за агресивни.

По думите ѝ този проблем не бива да се политизира и тя смята, че някои политически опоненти се възползват, за да я критикуват. Кметът не се ангажира със срок, в който в София може да се реши изцяло проблемът с уличните четириноги, но се ангажира да дава подробна информация за действията и средствата, които се изразходват.

Фандъкова обеща да възстанови комуникацията, която досега е липсвала между общината и хората. Кметът подчерта, че с някои природозащитни организации има диалог и те съвестно си вършат работата. Според нея не само природозащитници, а всички заинтересовани страни, трябва да се извинят на хората.

Във връзка със сигнала, който БСП пуска срещу бившия председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов, Фандъкова каза, че той категорично трябва да се провери. Това вече се прави. Кметът увери, че след като получи данните ще ги предаде в Комисията за конфликт на интереси.

Водещи

Най-четени