Опасни ветрове в 21 области в страната 16.01 | 07:00

Обявен е жълт код заради силен южен вятър, чиято средна скорост ще достигне 10-15 м/сек

От Диана Цветкова

Жълт код заради силен вятър е обявен в 21 области в страната, сочи справка на Националния институт по метеорология и хидрология.

Очаква се в повечето райони да духа силен фьонов или южен вятър, чиято средна скорост ще достига 10-15 м/сек, а пулсациите ще са 20-24 м/сек.

Жълт код е обявен за областите София-град, Враца, Кюстендил, Благоевград, Ловеч, Пловдив, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Хасково, Кърджали, Ямбол, Сливен, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Силистра, Добрич, Варна и Бургас.

Обявеният жълт код е най-слабата от възможните степени за опасност и означава, че времето крие потенциални рискове.

"Прогнозираните метеорологични явления не са необичайни, но бъдете внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете", посочват от НИМХ.

Иначе, през днешния ден температурите ще са по-високи обичайните за сезона, но ще са в широки граници – минималните от минус 1° в северозападните райони до 8°-9° в Източна България и северно от планините, а максималните ще са от 1°-2° в северозападните райони до 15°-16° в областите с вятър.

В планините ще духа силен, по билата и бурен вятър от юг-югозапад. Максималната температура на 1200 метра ще е около 4°, на 2000 метра – минус 1°.

Над Черноморието ще духа умерен и силен южен вятър, облачността ще е разкъсана, а в следобедните часове ще намалее до незначителна. Максималните температури ще са от 9° по северното крайбрежие до 14° по южното. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала.

Водещи

Най-четени