Панагюрище става балканска столица на операта? 10.11 | 16:49

В града утре стартират Дни на оперното изкуство

От iNews.bg

Може и всички да свързват Панагюрище предимнос българската история и борбата за национално освобождение, но от утре градът временно ще се преобрази в балканска столица на операта. Започва поредица от образователни проекти за популяризиране на това изкуство сред децата и младежите.

Дните на оперното изкуство са посветени на родената в Панагюрския край прима Елена Николай и на нейния огромен принос за развитие на световното оперно изкуство. Целта на организаторите от Община Панагюрище е приобщаване на местната публика до великолепието на операта и оперетата.

Началото е със спектакъл в голямата зала на Театър Дом-паметник утре, 11 ноември, в 11:00. Там ще бъде представена музикалната приказка "Петя и вълкът" от Сергей Прокофиев. Госпожа Опера пък ще запознае децата с инструментите в симфоничния оркестър, имитиращи звуците на животните в гората. Диригент на спектакъла с участието на оркестъра и балета на Държавна опера-Пловдив е Константин Добройков, а режисьор е Славчо Николов. Програмата продължава с комичния спектакъл "Любовен еликсир" от Гаетано Доницети в 16:00, пише "Труд".

Няколко дни по-късно, на 15 ноември от 19:00 часа, в голямата зала на Театър Дом-паметник в Панагюрище ще гастролира Старозагорската опера със спектакъла "Кармен" ог Жорж Бизе под диригентството на Ивайло Кринчев и с младата солистка Гергана Русекова в главната роля на пламенната циганка.

Водещи

Най-четени