Опозицията видя риск за сигурността ни заради "Хизбула" 06.02 | 11:23

Партийните лидери акцентираха върху липсата на преки доказателства

От Диана Цветкова

Опозиционните партии в парламента днес бяха скептични след изказването на вътрешния министър Цветан Цветанов, че "Хизбула" е замесена в атентата на летище "Сарафово".

Повечето партийни лидери изказаха притеснения за международния отзвук след изказването на Цветанов и за националната сигурност на страната.

"Правителството навлиза в една международна политическа игра по един безотговорен начин, без да калкулира последствията", категоричен е лидерът на БСП Сергей Станишев. По думите му обявяването на "Хизбула" като отговорна за атентата е "изключително рисково".

"Става дума за личната сигурност на българските граждани. В състояние ли е държавата да гарантира тяхната сигурност? Вижте какво се случва – атентат срещу лидера на ДПС, пред Съдебната палата се извърши нов атентат, опит за убийство. Защо г-н Борисов прави компромис с личната сигурност на българските граждани, които ежедневно влизат на автогари, летища? Кой поема отговорността, кой ще плаща сметката?", попита риторично Станишев.

Според него правителството няма неоспорими доказателства за участието на ливанската групировка в атентата в Бургас.

"Тази линия (за "Хизбула") претърпя обрат и е продиктувана от резултата не на неоспорими доказателства, а на външен натиск. Още в деня на атентата премиерът на Израел обяви извършителя", припомни Станишев.

В този дух бе и изказването на лидера на "Атака" Волен Сидеров, който още вчера заяви, че САЩ и Израел са оказали натиск върху правителството да посочи "Хизбула", а доказателства за участието на групировката просто няма. Той обаче стигна по-далеч от червения лидер в изказването си.

"Вчера правителството на България вкара страната ни във война. Това твърдение им е необходимо, за да може да бъде осъществена нова инвазия, базирана върху лъжа", заяви той като уточни, че посочването на "Хизбула" е повод за нападение над Иран или Сирия.

Председателят на парламентарната група на ДПС Лютви Местан пък заяви, че на вчерашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност така и не е постигнато съгласие по доклада на Цветан Цветанов, а безпрецедентно присъстващите не са имали предварителна информация за съдържанието му. Затова той е на мнение, че версията за "Хизбула" е отговорност единствено на правителството и не е съобразено с общите оценки и решения на ЕС.

"Индивидуализираните позиции на българската държава пораждат потенциален риск за сигурността на България и на нейните граждани. Тероризмът е глобално предизвикателство", посочи Местан, цитиран от агенция "Фокус".

Лидерът на ДСБ Иван Костов настоя министър-председателят Бойко Борисов да обясни пред депутатите какви мерки ще вземе след обявяването на резултатите от разследването на атентата в "Сарафово".

Той също акцентира на разногласията по време на вчерашната среща при президента, както и на липсата на категорични доказателства, отвеждащи към "Хизбула".

"За първи път дискусия от заседание на КСНС се пренася в парламента и причината е, че липсва консенсус", заяви Костов и посочи, че липсва доверие към вътрешния министър. "Най-неубедителният човек в нашите очи не може да бъде сериозен източник на такава информация. Още повече, че е предизвикал масови притеснения относно косвения характер на доказателствата", коментира Костов.

Водещи

Най-четени