Оръжейници и миньори се стягат за протести 21.06 | 07:55

От 56 дни работещите във "ВМЗ" ЕАД не са получили никакви пари

От Елица Елефтерова

Оръжейниците от ВМЗ-Сопот и миньорите от "Мини Марица-изток" се стягат за протести и затваряне на пътища.

Работниците от военния завод са недоволни, че в действията на новото правителство не виждат мерки за бързо изплащане на забавените им заплати и набелязване на спешни мерки за стабилизиране на дружеството, съобщава в."Стандарт”.

От 56 дни работещите във "ВМЗ" ЕАД не са получили никакви пари, заявиха от КНСБ. Така се нарушава Кодексът на труда, в който се казва, че при добросъвестно изпълнение на трудовите задължения на работника се гарантира изплащането на трудово възнаграждение в размер на 60% от брутното му трудово възнаграждение, но не по-малко от минималната работна заплата за страната.

Оръжейниците желаят да се запознаят и с приетата в сряда от кабинета програма за стабилизиране на ВМЗ-Сопот, която така и не беше оповестена поради секретност на информацията.

Тогава беше посочено, че ВМЗ-Сопот ще бъде стабилизирано и развито. Мерките за това са били предвидени в специален доклад на министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, приет от правителството.

Кабинетът възложи на министъра да предприеме съответните действия за изпълнение на мерките.

Миньорите от въгледобива пък са притеснени, че предприятията работят под критичния технологичен минимум, което неминуемо води до съкращения, неплащане на заплати и увеличаване на риска от трудови злополуки.

"Това, съчетано с неадекватните политически решения и непрофесионални кадрови назначения в енергетиката от страна на правителството, е предпоставка за ликвидиране на въгледобива в България", заявиха от КТ "Подкрепа".

Те настояват и за гаранция, че свалянето на цената на тока с 5% няма да е за сметка на енергията, произведена от въглища.


 

Водещи

Най-четени