Остават 3 дни на зрелостниците, за да платят здравната си вноска за юли 24.08 | 09:15

Крайният срок за внасяне на здравноосигурителната вноска за месец юли е 26-ти август

От iNews.bg

До 26 август тази година, завършилите средното си образование младежи, които не са започнали работа веднага, трябва да внесат здравноосигурителната си вноска за месец юли. Това изискване важи и за зрелостниците, които планират да продължат обучението си във висше учебно заведение наесен, но все още не са подписали трудов договор.

В периода между завършване на средното образование и започване на работа или университетско обучение, тези лица са задължени сами да плащат своите здравни осигуровки, които възлизат на 37,32 лв. месечно. Причината е, че в този период абитуриентите не попадат нито в категорията на ученици, нито в тази на студенти, а също така не упражняват трудова дейност, което ги изключва от държавното здравно осигуряване, покривано от бюджета. В такива случаи те трябва да подадат Декларация Образец №7, с която да информират за възникване на задължение за плащане на здравни осигуровки. Декларацията трябва да бъде подадена до 25-о число на месеца, следващ този, в който е възникнало задължението за осигуряване. За месец юли краен срок за подаване на документа и плащане на вноските е 26 август, тъй като 25-ти се пада в неделя.

На интернет страницата на Националната агенция за приходите (НАП) в секция "Здравно осигуряване” е предоставена подробна информация относно попълването и подаването на декларация Образец №7. Формулярът може да бъде подаден в офис на НАП, по пощата с обратна разписка или чрез електронната услуга "Приемане на декларация образец №7" на приходната агенция, достъпна с Персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис (КЕП).

НАП предупреждава, че при пропускане на повече от три здравноосигурителни вноски в последните три години, лицето може да изгуби здравноосигурителните си права, което ще го лиши от безплатни медицински услуги, предоставяни от Националната здравноосигурителна каса. При забавени плащания се начислява и законова лихва. Справка за дължимите здравноосигурителни вноски и начислените лихви може да се направи чрез електронната услуга "Здравноосигурителен калкулатор", която е свободно достъпна в електронния портал на НАП.

Гражданите могат да проверят здравноосигурителния си статус и да видят периодите, за които липсват вноски, чрез електронната услуга на НАП, която е достъпна безплатно в Портала на агенцията. За тези, които предпочитат телефонен контакт, справка може да бъде направена на телефон 0700 18 700 (на цена според тарифата на оператора). Услугата е автоматична и изисква въвеждане на ЕГН чрез клавиатурата на телефона, като предоставя информация за всички месеци, за които липсват данни за здравно осигуряване. Тази справка е достъпна 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.

Информация за попълване и подаване на декларация Образец №7 и за плащане на здравните вноски е достъпна и в YouTube канала на НАП, както и на телефон 0700 18 700.

Водещи

Най-четени