Откриха златен пръстен в крепостта "Лютица" край Ивайловград 04.08 | 13:14

Пръстенът вероятно е принадлежал на богат аристократ, смятат археолозите

От Кремена Бедерева

Златен пръстен от 13,5 грама откриха археолози при разкопки в крепостта "Лютица" край Ивайловград, съобщават от общинската администрация в града.

Пръстенът е с врязан монограм и вероятно е принадлежал на богат аристократ, смята ръководителят на археологическата експедиция доц. д-р Бони Петрунова, цитирана от пресслужбата на общинската администрация. Сред находките има и множество монети от Средновековието - 11-14 век.

Това потвърждава предположенията от началото на разкопките през 2002 г., че в крепостта е съществувала първата средновековна банка. Тогава бяха открити пълен комплект средновековни теглилки за мерене на монети, сребро и злато, отбелязват от общината.

Според ръководителя на археологическия екип големият брой открити монети е доказателство, че "Лютица" е била наистина укрепен град, в който са живеели състоятелни търговци и занаятчии. През юли археолозите, заедно с местни жители, разчистиха района вътре в крепостта от дървета и от храсти.

Бяха монтирани нови информационни табели и издадени 1000 рекламни брошури. Откритите находки през периода на проучванията от 2002 до 2011 г. ще бъдат предоставени на Историческия музей в Ивайловград.

Очаква се през септември археологическите проучвания да продължат със средства от Министерството на културата, добавят от община Ивайловград.

Водещи

Най-четени