Офшорки, свързани с Плевнелиев, източили 7 млн. лв. от продажбата на "Каолин" 19.07 | 10:02

Бареков настоява за оставка на президента

От Христина Рафаилова

Две офшорки, пренасочили 7 млн. лева към Кипър от продажбата на акции на "Каолин", се оказаха свързани с президента Росен Плевнелиев. Това показва разследване на TV7.

Фирмите са регистрирани в Никозия и се казват "Столбърг" и "Уиклеф Холдинг Лимитид". Сделката се е случила само 4 дни преди немската "Кварцверке" да закупи основния дял на "Каолин".

Преди продажбата в добивната компания акционер беше "Алфа финанс холдинг", която от своя страна е притежавана от бизнесмена Иво Прокопиев. "Каолин" стана печално известен с изключително високите цени на варовика, който продава на така наречените американски ТЕЦ-ове. "Мариците" са сред основните причини за скъпия ток, който българите плащат.

На 27 май холдингът на Порокопиев купува 3,5 млн. акции на "Каолин" за 1,73 лв. След това препродава 2 млн. от тях на двете офшорки за 1,45 лева за акция. Така акционерите на "Алфа финанс холдинг" са ощетени засега с половин млн. лв. 

В същия ден, в който е извършена сделката между двете кипърски компании и тази на Прокопиев, "Столбърг" и "Уиклеф" продават за близо 4 лв. всяка акция от "Каолин" на немската "Кварцверке". Така само за тези 2 млн. акции към Кипър потичат 5 млн. лв., а понеже "Столбърг" притежава още 400 хил. акции на "Каолин", сумата набъбва с още 1,5 млн. лв. 

Имената на двете офшорки изникват около "Бългериън Резиденшъл Парк", чийто управител през 2005 г. е бил сегашният държавен глава Росен Плевнелиев. През 2008 година двете кипърски фирми заедно с фирмата на семейството Плевнелиеви купуват три пакета от 33% от акциите на строителя на жилищния комплекс. В същото време втората съпруга на президента – Юлияна, го заменя като управител на тяхното предприятие.

Журналистът Моника Гаджанова разказа още факти около кръговете около Плевнелиев.

Според нея, например, във ВЕИ сектора има офшорка до офшорка, парк до парк. С тях били свързани хората от кръга "Капитал" – Иво Прокопиев, Филип Харманджиев и Константин Ненов. Тя разказа, че по непотвърдена информация Цветелина Бориславова е сключила договор с бившия премиер на Италия Силвио Берлускони за продажбата на ток. Това провалило друга сделка, която можело да оздрави Националната електрическа компания. Японската фирма "Мицуи" предложила да даде заем на НЕК, за да бъде изградена инфраструктура, благодарение на която националната компания да изнася ток именно за Италия. Това обаче не се е случило.

"Плевнелиев остава вързан като куче за мафиотската структура, независимо кой държи каишката му. Фактите показват, че той и групата около него са изгубили всякаква морална легитимност", коментира новите разкрития изпълнителният директор на TV7 Николай Бареков.

Според него държавният глава няма моралното право да бъде президент.

"Плевнелиев да си подаде оставката, няма способността да управлява", заяви още той.

Бареков каза още, че ще сигнализира за разследването НАП относно компанията "Линднер", за да се провери какви данъци е платил той.

Също така журналистът ще сезира главния прокурор за избора на новия кмет на Варна Иван Портних, както и за възможността градоначалникът на Пловдив Иван Тотев да е източвал общински средства.

Според Бареков около три четвърти от българските медии избягват темата за обвързаността между президента Росен Пленвлиев и Иво Прокопиев. Затова и не му задава въпроси дали е зависим и от кого.

По думите му политическата мафия е започнала да се изгражда доста преди ГЕРБ да вземе властта. Начело бил Бойко Борисов.

Бареков посочи, че едното разклонение на мафията е финансовото, което се представяло като носител на западни ценности, доброто лице на българския капитал – Росен Плевнелиев, Иво Прокопиев и целият кръг около тях. За разлика от тефтерчето на Филип Златанов, тук не се знаело кой на кого е шеф – дали Плевнелиев на Прокопиев или обратното.

Другото крило било монтанско-мутренско-милиционерско, където били включени Цветан Цветанов и Искра Фидосова. Там схемите били елементарни – Фидосова събирала пари от "Титан".

Първите хора, размазани от тази машина, били именно хората в ГЕРБ. Те били подложени на рекет и геноцид.

"Това е класическа търговия с влияние и ползване на държавната машина за рекет. Ниско, долнопробно, сикаджийско ниво", отбеляза Бареков.

Водещи

Най-четени