Очаква се отломки от "Фобос - Грунт" да достигнат Земята 15.01 | 11:21

Сондата се движи във все по-ниска орбита, съобщиха от РОСКОСМОС

От iNews.bg

Очаква се руският апарат "Фобос - Грунт" днес (15 януари) да започне да навлиза в земната атмосфера, съобщиха от Федералната космическа служба РОСКОСМОС. Отломки от сондата ще паднат на земята межзу 18:36 часа и 02:24 часа (московско време) на 16 януари.

Според изчисленията на учените възможните "попадения" ще бъдат в ивицата между 51,4 градуса северна ширина и 51,4 градуса южна ширина, става ясно още от съобщения на сайта на агенцията.

Времето и мястото на падането зависи от височината на орбитата, в която се движи апаратът, слънчевата активност и състоянието на атмосферата, допълват учените.

Агенцията публикува и карта, на която са обозначени вероятните места, където могат да паднат парчетата. Сред тях например са части от територията на Европа и обширни зони от Китай, Африка, Австралия и Южна Америка. 

Очакванията на експертите са, че до Земята ще достигнат около 20-30 парчета с тегло не повече от 200 килограма. Горивото ще изгори при навлизането в атмосферата на височина около 100 километра. На борда има апаратура, за изработването на която е използван радиоактивния елемент кобалт 57. 

От РОСКОСМОС обаче допълват, че количеството му е под 10 микрограма, периодът му на полуразпад е малък, така че няма опасност от радиационно замърсяване. "Статистиката показва, че много космически апарати изгарят напълно при навлизане в атмосферата, а отделните отломки досега не са причинявали щети", коментират още от агенцията.

Мисията на "Фобос - Грунт" се провали заради дефект малко след изстрелването на сондата. На борда ѝ се намира и космическата апаратура "Люлин - Фобос", разработена от български учени. Целта на сондата беше Марс, но собствените ѝ двигатели така и отказаха да се включат.

Водещи

Най-четени