Парче от "Наглите" може да е виновно за отвличането на Лара 23.04 | 10:37

Най-възможната версия е детето да е държано далеч от дома заради пари, смята Безлов

От Христина Рафаилова

Старо парче от "Наглите" или подобна нова група за отвличане са похитили Лара Банева. Това е основната версия за случилото с дъщерята на Евелин Банев – Брендо  според Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията пред БНТ.

Той подчерта, че отвличането на детето напомня много за похватите на "Наглите".  Той даде за пример това, че отвличането е извършено много професионално. Също така подобно на известната група, похитителите на Лара са се грижели тя да е в добро състояния. Според експерта те са пресметнали, че ако психическото състояние на детето се влоши, това ще има сериозни последици.  Също така начинът, по който са се водели преговорите, също бил подобен. 

Периодът на водене на преговорите бил като при "Наглите" - 40 – 50 дни. След този срок жертвата била пускана  в замяна на откуп. 

На въпрос дали можем да очакваме нови отвличания Безлов заяви, че "мозъкът" на "Наглите" не бил установен. За такива хора според него не било трудно "да си намерят ръце". 

Специалистът добави, че има и други две версии за похищението на Лара, които също не трябва да бъдат пренебрегвани. 

Най-слабо вероятната по негово мнение е, че мотивът е политически, т.е. "Брендо да говори срещу едната политическа структура или срещу другата политическа структура".

Другата теория е, че детето е отвлечено, за да не проговори баща му пред съда в Италия, където е подсъдим за наркотрафик.