Пациенти може да ослепеят заради скъпо лечение 19.09 | 15:36

Касата може да плаща по-евтиния медикамент едва след решение на съвета по цени и реимбурсиране

От Цанка Донкова

Пациенти може да ослепеят заради скъпо лечение. Оказва се, че за да се лекуват, трябва да отделят по около 2000 лв. месечно.

Здравната каса пък не плаща скъпоструващия медикамент, а цената му е непосилна за повечето болни. Парадоксалното е, че лекарството има по-евтин заместител, но лекарите не могат да го използват, защото здравното министерство им налага солени глоби, съобщава TV7.

Един от примерите за проблема е ситуацията със Светослав, който е диабетик. Преди 3 години болестта уврежда очите му. За да спасят зрението му лекарите използват медикамент за лечение на рак на дебелото черво. На пазара обаче има и друго лекарство, предназначено за пациентите с очни заболявания.

Докторът, който го е използвал обаче е глобен с 12,5 хил. лв. и отказва да прилага терапията с по-евтиния медикамент. За да не ослепеят пациентите трябва да плащат по 2000 на месец.

Казусът вече е в съда. На първа инстанция съдът е заел страната на пациентите.

От здравното министерство заявяват, че лекарите могат да изписват лекарство за онкоболни на пациенти с очни заболявания. Касата обаче може да плаща по-евтиния медикамент едва след решение на съвета по цени и реимбурсиране.

Водещи

Най-четени