Плевнелиев на едно мнение с Обама – да има удар срещу Сирия 02.09 | 12:00

Чакал подходящия момент, за да свика съвета за национална сигурност

От Христина Рафаилова

Президента Росен Плевнелиев даде ясно да се разбере, че подкрепя позицията на редица световни лидери за евентуална военна намеса в размирната държава, включително и тази на президента на САЩ Барак Обама. Държавният глава на Щатите настоява за военен удар срещу Сирия. "Извършено е престъпление срещу човечеството, виновните трябва да бъдат посочени и наказани", каза Плевнелиев.

Същевременно днес и военният, и вътрешният министър Ангел Найденов и Цветлин Йовчев заявиха, че страната ни е резервирана към това да участва в евентуална атака. 

"Необходим е широк обществен дебат, тъй като кризата не е просто регионална и е на два часа път със самолет от нас, но тя може да се превърне и в глобална", каза той. 

Плевнелиев се похвали, че неговата позиция била идентична с тази на Обама и президента на Франция Франсоа Оланд. Техните обаче били изразени по-късно, поясни Плевнелиев. Също така позициите на държавниците били в синхрон, без те да се уговаряли за това. 

Държавният глава отрече да бяга от отговорност относно позицията ни спрямо размирната държава. Коментарът му идва, след като той заяви, че дебатът за Сирия трябва да се проведе в парламента. Той добави, че ще прецени кога е най-добрият момент да свика Консултативния съвет по национална сигурност, за да се обсъди най-горещата световна тема. 

Президентът коментира, че е важно българските институции да адресират проблема, и допълни, че това е изцяло в компетенциите на изпълнителната власт. Той одобри мерките, начертани от Съвета за сигурност към Министерския съвет. 

Плевнелиев добави, че страната ни изпитва определени трудности в темата с подготовката на адекватна реакция и условия за приемането на вълна от бежанци. Президентът каза, че броят на търсещите убежище у нас се удвоява и утроява. 

Водещи

Най-четени