Подведоха под отговорност помощник на Мадоф 08.06 | 16:12

Липкин е помагал за осъществяването на мултимилиардната измама на американеца

От iNews.bg

Ерик Липкин, един от дългогодишните служители на Бърнард Мадоф, беше подведен отговорност от Комисията по борси и ценни книжа в САЩ (SEC). Липкин е обвинен в подпомагане на дейността на Мадоф при създаването на финансовата пирамида, завлякла хиляди американци.

Съдът оцени щетите от финансовата измама на над 50 млрд. долара. Технологията е проста – Мадоф обещава голяма доходност на инвеститорите, но реално средствата не се влагат в проекти, а парите на новопривлечените акционери се използват за плащане на дивиденти.

Заради финансовите престъпления Мадоф беше осъден на 150 години затвор. Присъдата беше произнесена през лютото на 2009 година.

От нюйоркския офис на SEC коментират, че Ерик Липкин е помогнал много за осъществяването на тази измамна схема. Той е работил в продължение на повече от 10 години в помощ на Мадоф, като дейността му се свързва и с фалшифициране на документи, представяни пред инвеститорите и одиторите на компанията.

За тази дейност Липкин е получавал бонуси от компанията, както и 720 хил. долара за покупката на къща, които той така и не е върнал на Мадоф.