Подводните камъни на сезонната работа в Европа 06.06 | 16:21

Какво трябва да знаете за сезонната работа в страни членки на ЕС

От Филипа Тодева

С началото на летния сезон големи групи български граждани предприемат пътувания в чужбина с цел осигуряване на временната заетост в сезонна работа.

Във връзка с това от Министерството на външните работи напомнят, че за да работите през лятото в страна членка на ЕС, е необходимо да притежавате специално разрешение за работа и сключен трудов договор.

Започнете с внимателно обмисляне на работата, уверете се в легитимността на посредника и работодателя си.

Неприятни инциденти през последните години показват, че обикновено обещаните в устни договорки с нелегитимни "посредници” условия на труд и заплащане за сезонна работа в чужбина се разминават драстично с действителността.

Всеки български гражданин, който реши да предприеме пътуване в чужбина с цел осигуряване на временната си заетост в сезонна работа, следва да е сигурен, че разполага с достатъчно налични средства за периода на пребиваване и най-вече – за завръщането си в България.

Закрилата на държавата на българските граждани в чужбина не включва безплатно и безвъзмездно осигуряване на завръщане в България.

Българските дипломатически или консулски представителства в чужбина могат да съдействат за предоставяне на финансови средства за издръжката или завръщането в България на български граждани само ако техни роднини или близки депозират необходимата сума в Министерството на външните работи.

Повече информация за условията за сезонен труд в страни членки на ЕС можете да намерите в брошура на сайта на МВнР, рубрика "Ситуационен център”.

Водещи

Най-четени