Подобряваме бизнес отношенията си с Ирак 28.11 | 19:55

Орешарски се срещна с ираксите министри на индустрията и на търговията

От Мая Александрова

Ще бъде създадена работна група за подобряване на бизнес контактите с Ирак. Това обяви премиерът Пламен Орешарски на среща с ираксите министри на индустрията и минералите Ахмед Дели и на търговията Хайрула Бабакр.

Те обсъдиха възможностите за възстановяване на традиционно добрите в миналото търговско-икономически връзки между България и Ирак.

Отсъствието на български посланик и на търговско аташе в Багдад, както и затруднените транспортни връзки бяха оценени като проблеми за по-активното развитие на отношенията между двете държави, включително в икономическата област.

Пламен Орешарски пое ангажимент да бъде обсъден сериозно въпросът с изпращането на посланик в Багдад.

Ахмед Дели и Хайрула Бабакр посочиха, че Ирак предлага възможности за реализация на големи проекти от български фирми като изграждането на заводи и строителството на мостове.

Като перспективно беше очертано сътрудничеството в областта на селското стопанство, енергетиката и индустрията.

"Ние още помним българските специалисти и ги очакваме отново в Ирак. Нашият пазар е отворен за приятели, сред които е и България", посочи Дели.

На срещата беше подчертано, че в началото на следващата година предстои организирането на българо-иракски бизнес форум.

Орешарски посочи, че ще разговаря с министъра на отбраната Ангел Найденов по искането на иракската страна български специалисти да се включат в обучението на силите за сигурност на Ирак. Ще бъде създадена и работна група, която да разработи мерки за подобряване на бизнес контактите между двете държави.

"Ние имаме стари приятелски отношения, но трябва да гледаме и напред. Готови сме да съдействаме с всичко за развитието на икономиката и туризма, за да са полезни отношенията ни и за двата ни народа", каза премиерът.

Той благодари за поздравите, изпратени му от иракския му колега Нури ал Малики, и посочи, че през следващата година ще се търси възможност за среща на най-високо равнище, която да даде нов импулс на двустранното сътрудничество.

Членовете на иракското правителство са в България за заседанието на смесения българо-иракски комитет за търговско, икономическо и техническо сътрудничество, предаде "24 часа".

Водещи

Най-четени