Ако видите да махат асфалта на Цариградско, не се шашкайте 29.05 | 07:20

Проучват пътната настилка

От Теодора Кокаланова

Положената нова настилка на бул. "Цариградско шосе" при 4-ти километър в София се премахва от строителната фирма и вероятно ще се изгражда наново. Сложените хидроизолация и асфалт ще бъдат подменени. Причината не била некачествена работа. 

"Около 100 м от булеварда бяха направени експериментално на няколко участъка с различни рецепти на бетона, хидроизолацията и асфалта, за да се провери как ще реагират на слънце и дъжд", обясни зам.-кметът Любомир Христов. Това се наложило, тъй като конструкцията, използвана за изграждането на моста, била уникална. Приложена е оригинална българска система.

Експериментът се следял от Агенция "Пътна инфраструктура". Формулата за най-добра спойка на настилката с моста вече е решена и след премахване на останалите експериментални участъци ще бъде приложена на цялата част.

Според пътните експерти такъв експеримент е нормален, ако се пробват нови видове покрития или нови добавки, за които не се знае как ще действат в българските условия. За последен път такова проучване у нас е правено преди повече от 15 години при изграждане на път покрай Бяла.

Експериментите и проверките не са за сметка на срока за довършване на ремонта. Той трябва да приключи до 15 септември. Нямало забавяне и на ремонтите по останалите големи пътни обекти в столицата. Вече се работи по обновяването на настилките на бул. "Ботевградско шосе". Там работата ще продължи до края на годината.

До средата на юли ще се освободи трафикът по едно от най-натоварените кръстовища в града - при Семинарията. Естакадата, която се изгражда там, ще е готова дотогава и движението ще бъде пуснато. В края на октомври трябва да е готова и другата естакада, която се изгражда в момента при Лъвов мост. Бул. "Никола Мушанов" вече е готов. Скоро ще започне ремонт и на бул. "Овча купел" и на бул. "Панорамен път" между кв. "Драгалевци" и кв. "Симеоново", информира в. "Труд".

Водещи

Най-четени