Аман от този дъжд! И този уикенд ли ще вали? 25.07 | 14:00

Спокойно! Синоптиците обещават жега – до 34 градуса през последната събота и неделя на юли

От Кремена Бедерева

От няколко дни София е заприличала на тропиците - всеки ден вали като из ведро. Софиянци вече бленуват за няколко слънчеви следобеда, в които да могат да се разходят из парковете на воля.

Синоптиците обаче ще ни зарадват – поне за този уикенд. Те прогнозират времето през последната събота и неделя на юли да е подходящо не само за разходки, но и дори за събиране на тен на някой столичен басейн.

Според метеорологичната прогноза в събота преди обяд ще преобладава слънчево време, а следобед ще се развива купеста облачност, повече над Северна България и планините, където на отделни места за кратко ще превали и прегърми.

В крайните източни райони ще духа до умерен североизточен вятър. Температурите слабо ще се повишат и в по-голямата част от страната максималните ще бъдат между 29 и 34°.

Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи дежурният синоптик Орлин Лазаров.

Временни увеличения на облачността ще има преди обяд по Северното Черноморие. По Южното ще преобладава слънчево време. Вятърът по крайбрежието ще е до умерен от североизток.

Максималните температури ще са между 27° и 29°, а температурата на морската вода е около 26°. Вълнението ще е 2-3 бала.

Преди обяд над планините ще бъде предимно слънчево. Следобед ще се развие купеста и купесто-дъждовна облачност и само на отделни места краткотрайно ще превали. По високите части ще духа умерен североизточен вятър, към края на деня от изток. Максималната температура на височина 1200 метра ще е 23°, на 2000 метра – около 15°.

В неделя отново ще е слънчево, като ще преобладава слънчево време, следобед над западната половина от страната с развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност; на отделни места там ще превали и прегърми. Ще духа слаб югоизточен вятър.

Максималните температури ще са между 29 и 34°. В началото на следващата седмица над Западна България ще има и по-мощна, купесто-дъждовна облачност и на места там ще има превалявания и гръмотевици.

Температурите слабо ще се понижат. Над източната половина от страната ще бъде предимно слънчево.

Водещи

Най-четени