Април и май ще са по-студени от предишни години 25.03 | 21:03

Няма нищо притеснително в аномалиите на времето, увери метеоролог

От iNews.bg

Очакванията за следващите месеци са свързани с това, да има по-ниски температури, в сравнение с месеците април и май през последните години. Тази прогноза направи проф. Веселин Александров от националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН.

Високите температури през този период от годината правят впечатление, но в това няма нищо притеснително, успокои метеорологът, цитиран от агенция "Фокус".

"Преди всичко е важно да се отбележи, че няма нищо притеснително в така наречените аномалии на времето, защото те се срещат през няколко години”, обясни той.

По негови думи високите температури през последните седмици се дължат на атмосферната циркулация и пренос на въздушни маси над Балканския полуостров, а разминаването на сезоните се дължи на тенденцията през последните 50-60 години в регионален и глобален мащаб температурите през зимата да се повишават, а пролетните температури до известна степен да намаляват.

Професорът увери, че в бъдеще не се очаква да има размиване на сезоните и, че винаги ще има плавен преход между отделните годишни времена.

Водещи

Най-четени