В 29 болници ще преглеждат безплатно за туберкулоза 03.06 | 12:59

Инициативата ще се проведе в периода между 6 и 10 юни

От Андриян Георгиев

От 6 до 10 юни ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в 29 болници (виж списъка по-долу) в страната, съобщават от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).

Седмицата на отворените врати се организира от МЗ, "Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България за периода 2007-2011 година”, и програмите, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

Това е втората подобна инициатива от началото на годината. Първата се състоя в края на месец март. Тогава през 29-те лечебни заведения преминаха 4 665 души. Сред тях бяха открити 49 нови случая на туберкулоза, а при 235 души заболяването се установи в латентна форма. Всички те получиха от държавата съответното лечение и профилактика.

До края на година са предвидени да се проведат още две седмици на отворените врати - през септември и декември.

Провеждането на безплатните прегледи е само част от дейността на 29-те лечебни заведения по договорите им с Министерството на здравеопазването в изпълнение на различните програми. Общата стойност на сключените договори през тази година е за 1.2 млн. лв.

Лечебните заведения получават тези средства основно за пряко наблюдение на пациенти с туберкулоза по време на продължителната фаза от лечението им, която протича в домашни условия. То трябва да се осъществява и след изписването на пациентите от болницата, за да не се възобнови болестта и за да не се развие резистентна форма на туберкулоза.

Чрез сключените договори финансово се обезпечава и активното издирване на хора, които са били в контакт с болен от туберкулоза и на лица със симптоми на заболяването, които да бъдат насочени за изследване и преглед при специалист.

Особен акцент е поставен върху пряко наблюдаваното лечение в амбулаторни условия на пациентите с мултирезистентна туберкулоза след изписването им от болницата в Габрово. За пациентите, живеещи на по-отдалечени места от областния център, това наблюдение ще се осъществява от медицинските специалисти от първичната здравна помощ, с които лечебните заведения ще сключват договори по програмите. 

Списък с лечебните заведения:

Благоевград  - СБАЛПФЗ "Св. Иван Рилски”

Бургас - СБАЛПФЗ

Варна - СБАЛПФЗ

Велико Търново - СБПФЗ "Д-р Трейман”

Видин - МБАЛ "Св. Петка”

Враца - СБПФЗ

Габрово - СБАЛББ

Добрич - МБАЛ

Кърджали - МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски”

Кюстендил - МБАЛ "Никола Василиев”

Монтана - МБАЛ "Д-р Стамен Илиев”

Пазарджик - СБАЛПФЗ

Перник - СБАЛББ

Плевен – УМБАЛ "Д-р Г.Странски”

Пловдив - СБПФЗАЛ "Д. Кудоглу”

Разград - МБАЛ "Св. Ив. Рилски”

Русе - СБАЛПФЗ

Силистра - МБАЛ

Сливен – МБАЛ "Д-р Иван Селимински”

Смолян – МБАЛ "Д-р Братан Шукеров”

София град – СБАЛББ "Света София”

София град - МЦПФЗ -София

София област - СБАЛПФЗ-София област

Стара Загора - СБАЛПФЗ

Троян - СБАЛББ /за област Ловеч/

Търговище - МБАЛ

Хасково – СБПФЗ

Шумен - СБАЛПФЗ

Ямбол - МБАЛ "Св. Панталеймон”

Водещи

Най-четени