Вижте кога ще празнуват различните религии през 2014 г. 11.12 | 15:27

Празничните дни за католици, мюсюлмани, будисти...

От Цанка Донкова

Вече са ясни дните на религиозните празници през 2014 г. на вероизповеданията, различни от православното. Те бяха утвърдени от правителството и са съгласувани с ръководствата на регистрираните религиозни общности в България. Така изповядващите съответната вяра могат да си вземат почивен ден, за да празнуват на обявената дата.

Според Кодекса на труда и Закона за държавния служител, хората от тези вероизповедания могат да ползват по свой избор част от платения си годишен или неплатен отпуск за религиозните празници.

Така датите за празници са следните. За католиците 21 април – вторият ден на Великден, 29 юни – Свети Апостоли Петър и Павел, 1 ноември – Вси Светии, и 8 декември – Непорочното зачатие на Света Богородица.

Мюсюлманите ще отбележат Рамазан байрам на 28, 29 и 30 юли и Курбан байрам на 4, 5 и 6 октомври.

Еврейските празници ще са на 15 април – Песах, 25 септември – Рош Ашана, 4 октомври – Йом Кипур, и Сукот – на 9 октомври.

Арменската апостолическа православна църква ще празнува Рождество Христово на 6 януари, Цветница и Великден на 13 и на 20 април, Преображение Господне на 27 юли и Кръстовден на 14 септември.

Обществото на "Бяло братство" ще празнува на 22 март – Ден на пролетното равноденствие, Рождението на Учителя Петър Дънов – 12 юли, Съборните дни – 19, 20 и 21 август, и Денят на кончината на Учителя – 27 декември.

Последователите на Църквите на адвентистите от Седмия ден имат на разположение четири съботни дни, ако според трудовия им или служебен договор са задължени да работят по това време.

Бахайската общност ще се веселят на 21 март – Ноу-Руз (Бахайската Нова година), Резван на 21 април, Обявяване мисията на Баб на 23 май, Възнесението на Бахаулла на 29 май, Мъченическата смърт на Баб на 9 юли и Рождението на Бахаулла – на 12 ноември.

Кришна съзнание ще отбележат Гаура Пурнима на 16 март, Рама Навами на 8 април, Нарасимха Чатурдаши на 13 май, Ратха Ятра на 29 юни, Кришна Джанмаштами на 17 август и Радхастами на 2 септември.

Последователите на Диамантения път на будизма ще празнуват на 14 май Весак (ден на раждането, просветлението и паранирваната на Буда).

Възпоминанието за смъртта на Исус Христос свидетелите на Йехова в България ще отбележат на 14 април и Конгресни дни – на 29 и 30 август и на 5 и 6 септември.

Евангелските църкви честват Деня на реформацията на 31 октомври.

Будистката общност ще празнуват на 14 май – Денят на Буда (Весак), 2 март – Будистката Нова година, 12 юли – Денят Дхарма, и 8 декември – Денят Бодхи.

Водещи

Най-четени