Дъжд, бури и сняг ще ни зарадват около майските празници 29.04 | 10:32

Захлаждането ще започне на 5 май

От Теодора Кокаланова

След като страната ни едва не се "удави" след рекордно обилните валежи през изминалата седмица, гражданите се успокоиха, че валежите ще спрат и обстановката се нормализира. Да, ама не. Очаква ни нова порция валежи, затова по-добре дръжте чадърите си подръка, съветват синоптиците.

На приятно и сравнително топло време ще се радваме през периода 1-4 май, когато дневните температури ще бъдат между 15 и 20 градуса. Почти в цялата страна обаче в следобедните часове ще вали дъжд. Любителите на планинския туризъм трябва да внимават с разходките, особено по високите части, тъй като там ще вилнеят гръмотевични бури.

"Валежите ще са с летен характер, ще се изсипват между 15-30 л/кв. м, което е напълно нормално като количество. За нас обаче са необикновени поради проблемите с почистването на реките", коментира синоптикът Петър Янков.

През празничните дни повече проливни дъждове ще има в централните и източните части на страната, така че ако сте предвидили да прекарате свободното си време в тези райони, имайте предвид прогнозата, за да не останете изненадани. Ако сте решили да прекарате по-голямата част от ваканцията си сред природата, не забравяйте захлаждането, което започва от 5 май, и пригответе някоя и друга връхна дреха.

Именно тогава на Балканския полуостров навлизат студени въздушни маси и ще се усети леко понижаване на температурите, които ще бъдат между 13 и 18 градуса. Ако пък решите да покорявате върховете на планините, ще трябва да се оборудвате със сериозна зимна екипировка.

Метеоролозите предупреждават за възможни превалявания от сняг по високите части на Гергьовден. На 6 и 7 май ни очаква разкъсана облачност, отново със слаби превалявания. На 8 май се предвиждат по-интензивни валежи, които ще се изсипят над Източна България. Тази година температурите през май ще са по-хладни, информира в. "Стандарт". 

Водещи

Най-четени