Дъждът ще продължи да ни дразни и през уикенда 26.09 | 21:20

Обявен е жълт код за интензивни валежи и силен вятър

От Теодора Кокаланова

За съжаление и тази седмица няма да е по-различна от повечето от последните - изпращаме я с кодове за опасно време. Предупрежденията са код жълто, за около 35 л/кв.м дъжд, които се очаква да паднат тази нощ в 8 области от Южна и Югоизточна България.

В Пловдив само до следобеда вече се бяха излели 21 литра на квадратен метър. Най-много дъжд сумарно за днес и утре се очаква именно на юг от Бургас – около 50 л/кв.м.

Съботният ден също няма да мине без потенциално опасно време - в трите най-крайни източни области. В Добрич и Варна предупрежденията се отнасят за бурен северен вятър, с пориви до 80-100 км/ч, а в област Бургас, освен за бурен северняк, ще има и продължаващи през целия ден валежи. 

В Бургаска област за събота е обявен жълт код за дъжд и вятър, заради което са възможни локални краткотрайни разливи на реките, съобщиха от пресцентъра на Министерство на околната среда и водите.

По данни и прогнози на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) за събота в Бургаска област е обявен жълт код за дъжд и вятър. Ще духа силен, по морския бряг и бурен северен вятър, със скорост 14-19 м/сек. и пориви до 24 м/сек. Дъжд ще вали в областта през цялото следващо денонощие. Очакваните количества са до 20 л/кв.м. В Югоизточните райони от областта може да достигне и до 40-50 л/кв.м.

Там валежите ще спират едва след полунощ на 28 септември. Времето може да бъде потенциално опасно. Следете прогнозите за времето и не поемайте излишен риск. 

Утре, 27 септември, вследствие на предвижданите валежи, тенденцията към повишения на водните нива ще се запази, като по – значителни се очаква да бъдат южночерноморските реки: р. Средецка; р. Маринка; р. Отманли; р. Ропотамо; р. Факийска; р. Дяволска; р. Караагач; р. Лисово дере; р. Велека; Места – Пиринските й притоци; р. Силистар; р. Резовска; р. Марица – по-съществени на Родопските притоци; р. Тунджа – в долното й течение; р. Бяла; р. Арда – Родопските й притоци; р. Струма – Осоговски, Малашевски и Рилските й притоци.

В резултат на динамичната метеорологична обстановка, повишената почвена влага или действието на нарушители на естествения режим на реките, на места са възможни локални краткотрайни разливи на реките. 

Най-четени