Ето кои градове ще се събудят в бяло в края на седмицата 22.10 | 12:31

Температурите ще паднат рекордно - с над 15 градуса само за няколко часа

От Теодора Кокаланова

Началото на седмицата започна еуфорично. Три дни се радвахме на прекрасно, топло и слънчево време, но както се казва, "не всичко е цветя и рози". Макар и да се случва рядко този път метеоролозите са категорични, че в последните три дни от седмицата ще зъзнем от студ. Силен вятър, интензивни валежи и преспи ще ни "зарадват" и то не кога да е, ами през уикенда. 

През последните три дни са били регистрирани три температурни рекорда в страната - в градовете Шумен, Добрич и Велико Търново. Гражданите там са се препичали под жаркото слънце на не циганско, ами направо на истинско лято. Живакът в тази част от страната е ударил 28 градуса. 

"Очаква се драстично понижение на температурите, най-вече в Западна България и Софийско. Температурите само за няколко часа ще се сринат с повече от 15 градуса", съобщи метеорологът Симеон Матев в TV7. Там ще се излеят рекордните 50 л кв/м. 

Матев успокои, че сняг утре в градовете е малко вероятен. "Възможно е дъждът да премине в сняг, снежна покривка може да натрупа само в по-високите квартали като Драгалевци", каза още експертът. 

По думите му в петъчния ден се очаква подобрение, но няколко часа по-късно ще настъпи ново влошение. "В петък вечерта ще има нова вълна. През уикенда сняг е възможен в Габрово, Троян и Трявна. Обилни валежи ще има в Бургас, Ямбол, Сливен и Хасково", уточни Матев. 

В по-дългосрочен план той отбеляза, че зимата няма да е нещо, което никога не сме виждали. "Индикациите сочат че зимата на Балканите ще бъде малко по-топла от обичайното. Все пак ще има по-суров период при който температурите ще паднат до минус 20 градуса", подчерта метеорологът. 

Той допълни, че истинското циганско лято ще бъде регистрирано в средата и края на другата седмица, когато температурите ще бъдат в интервала между минус 4 до 8-13 и 10-15 градуса. 

Водещи

Най-четени