Зимата идва със студ и сняг след 10 дни 10.11 | 19:45

Живачният стълб ще удари минус 29 градуса през януари

От Цанка Донкова

Забавянето на течението Гълфстрийм предизвика сериозни температурни аномалии в България и Източна Европа, съобщават метеоролози от БАН. В същото време в Западна Европа бушуват ураганни бури и е сковал сибирски студ.

В последните дни в страната ни са отчетени 12 температурни рекорда за най-високи стойности от 1965 г. насам. В Сандански, например, са измерени 25, 6 градуса, което е характерно повече за месец юли, твърдят специалистите. На Черни връх пък днес (10.11) са измерени 16 градуса, което също е рекорд за последните над 30 години!

Към края на следващата седмица обаче ни очаква нова аномалия. Температурите рязко ще паднат изведнъж с около 20 градуса. Към 22 ноември страната ще бъде вледенена от сериозна снежна покривка. Снегът обаче ще се задържи за много кратко, тък като отново ще последява затоплне. Температурите отново ще достигнат 15 и 20 градуса.

Едва в навечерието на 2014 година може да очакваме да настъпи и истинската зима в България. Дори през януари температурите ще достигнат рекордно ниски темпепатурни стойности от минус 29 градуса.

Водещи

Най-четени