Идва юни, но дали ще ни зарадва с хубаво време? 28.05 | 14:55

Синоптиците прогнозират по-хладно начало на първия летен месец

От Кремена Бедерева

Вече сме май, а навън сякаш е август.

Но дали и юни месец ще ни зарадва с летни температури?

Според синоптиците тази година през юни се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21°, по долината на р. Струма – около 22°, за високите полета – между 16 и 18°, а за планините – между 7 и 12°.

Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 7° и 12°, а най-високите — между 30° и 35°.

Месечната сума на валежите ще бъде около и над нормата, която в равнините е между 60 и 90 л/кв.м, по Черноморието и долината на р. Струма – между 40 и 60 л/кв.м, а в планинските райони – от 90 до 140 л/кв.м.

Такава е прогнозата за времето през юни на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. 

През първото и второто десетдневие на юни въздушната маса над страната ще бъде неустойчива, с условия за чести превалявания и гръмотевична дейност.

В отделни дни се очакват интензивни валежи и градушки. Температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, особено през първото десетдневие.

През третото десетдневие ще настъпи относително стабилизиране на въздушната маса - валежите ще бъдат на по-малко места и ще има повече слънчеви часове.

Температурите ще се повишат и ще са близки до обичайните за юни.

Според климатичната справка на НИМХ-БАН юни е най-дъждовният месец в по-голямата част от нашата страна. Често от северозапад нахлуват влажни океански въздушни маси и падат краткотрайни валежи, придружени от гръмотевици.

Характерно явление са градушките. Обикновено дните с валеж са от 7 до 10, а в 2-3 дена валежът е повече от 10 литра на квадратен метър. Веднъж на десет години в планините вали и сняг. В същото време има много слънчеви дни и температурите достигат типично летни стойности.

 

Според астрономическата справка в началото на юни слънцето изгрява в 5.00 часа и 52 минути, и залязва в 20.00 часа и 58 минути. Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5.00 часа и 52 минути, и залязва в 21.00 часа и 9 минути.

Продължителността на деня е 15 часа и 16 минути. Фазите на луната през месеца са: на 5 юни - първа четвърт, на 13 - пълнолуние, на 19 - последна четвърт, на 27 юни - новолуние.

Началото на астрономическото лято ще настъпи на 21 юни в 13 часа и 51 минути, когато е лятното слънцестоене. Това е най-дългият ден в годината с продължителност 15 часа и 19 минути.

Водещи

Най-четени