Как да намалим риска от пожар през зимата 10.11 | 16:49

Няколко съвета за безопасно боравене с отоплителните уреди и инсталации

От Филипа Тодева

След необичайно топлата есен, сега времето започва да застудява и всеки включва отоплението – дали парно, дали електроуред, или камина.

А по време на отоплителния сезон се увеличават инцидентите с отоплителни уреди, които предизвикват пожар. Затова полицията напомня за няколко мерките за безопасност, които осигуряват пожарната безопасност на сградите и инсталациите. Ето ги и тях:

– Използвайте за отопление само стандартни и напълно обезопасени отоплителни и нагревателни уреди.

– Не оставяйте без наблюдение включени (или запалени) отоплителни и нагревателни уреди, с изключение на тези с автоматичен режим на работа.

– Локалните отоплителни уреди и димоотводните им тръби трябва да се монтират на разстояние минимум 50 см от горими и трудно горими материали – ламперии, домакинско обзавеждане и др.

– Не използвайте уреди, захранвани с газ пропан-бутан, под кота ±0.00 на прилежащия терен, както и в помещения без естествена вентилация.

– Преди началото на отоплителния сезон задължително почистете и отремонтирайте комините и димоотводните тръби, ако ще използвате печки на дърва, въглища и т.н.

– Недейте да сушите или поставяте материали и оборудване върху отоплителните уреди, и на разстояние, по-малко от определеното в инструкциите на производителите.

– Забранено е използването на въздухопроводите и инсталационните канали като димоотводи, както и не се разрешава принудителното възпламеняване на горимите отлагания по комините и вентилационните въздухопроводи.

– Забранено е разпалване на печки с лесно запалими и горими течности – бензин, нафта и др.

Ако в дома ви възникне пожар, не се опитвайте да го загасите сами, дори да Ви се струва незначителен, а се обадете на тел. 112 и изчакайте силите на пожарната на безопасно разстояние.

Водещи