Кой ще живее в Студентски град? 02.09 | 13:37

Започна подаването на заявления за участие в класацията за място в общежитията на СУ

От Цанка Донкова

Септември е и вече са ясни новите студенти. И на ред със задачите да открият кои са преподавателите им, аудиториите и учебниците си, те трябва да решат и проблема къде ще живеят.

Казват, че истинският студентски дух се усеща най-добре, когато човек живее на общежитие. Освен, че животът излиза по-евтин, там са съсредоточени и всички млади хора и "купонът няма край". И въпреки че квартирите осигуряват нужното спокойствие за учене за изпити, всяка година студентите се "състезават" кой ще живее в Студентски град.

Започна подаването на заявления-декларации за участие в класацията за настаняване в общежитията на Софийския университет "Св. Климент Охридски" за новата академична година, съобщават от пресцентърът на СУ.

Новоприетите студенти до 10 септември трябва да подадат своите заявления, а студентите от горен курс трябва да направят това до 12 септември. Заявленията се подават електронно чрез системата на поделението "Социално-битово обслужване" на адреса: http://193.107.71.10/sbo/. Студентите, срещнали затруднения с подаването на заявлението си онлайн, могат да го подадат по образец на хартиен носител в офиса на Комисията по настаняване в блок 42, вход "б".

Съгласно заповедта на ректора на Софийския университет, Комисията по настаняване в студентските общежития ще обяви списъците с класиралите се студенти на 18 септември. Комисията по настаняване в общежитията на СУ се избира всяка година от Студентския съвет на университета на конкурсен принцип. Тя извършва цялата настанителна кампания в студентските общежития на СУ - от приемането на молбите, тяхната обработка, въвеждането им в електронна система, до обявяването на класирането.

Софийският университет разполага с 6300 легла в общежитията на Студентския град в София. Този материален фонд се стопанисва и поддържа от университетското поделение "Социално-битово обслужване".

За да получи легло в студентските общежития, всеки студент от СУ преминава през две административни процедури - участие в класацията и настаняване. Сроковете по двете процедура се определят за всяка учебна година със заповед на ректора и се оповестяват на информационните табла пред всички факултети. Класацията в студентските общежития на СУ се извършва от Комисията по настаняване въз основа на правилник за ползване на студентските общежития.

Водещи