Очаква ни топъл Великден 11.04 | 10:54

Дотогава обаче ни чакат студ, слънце и дъжд, прогнозират синоптиците

От Ивелина Георгиева

След като показа, че може да бъде по-лош от Баба Марта, април се готви да ни зарадва с по-топло време по великденските празници.

В края на следващата седмица се очаква да се появи по-трайно и чувствително затопляне, което ще съвпадне с празничните дни. Такава е прогнозата за времето според метеоролозите на ТV7.

Дотогава обаче ще постудуваме малко, като няма да липсват слънце и валежни периоди.

Днес отново ни очаква по-студено време от характерното за месец април, с по-ниски температури и валежи от дъжд на места. Във високите райони се очаква и сняг.

Тенденцията от вчера със снеговалежите по зимните ни курорти ще се запази и дори ще се образува нова снежна покривка, която ще зарадва най-запалените скиори. Застудяването ще продължи и през уикенда. В следобедните часове в събота се очакват превалявания, като по-значителни ще бъдат в планините. В неделя ще има повече слънце, но температурите все още ще са сравнително ниски.

Ще останат и условията за краткотрайни валежи, характерни за април. Новата седмица ще започне с нормално за април предимно слънчево време, с температури между 18 и 23 градуса. Още във вторник следобед обаче нов студен фронт ще премине през Балканите и в сряда времето ще е хладно, ветровито, с разкъсана облачност и валежи.

Метеорологът Симеон Матев успокои, че изобщо не е рядко явлението снеговалеж през април. Той припомни, че само преди две години София е осъмнала с 10 см снежна покривка на 3 април, а в предходни години сме ставали свидетели дори и на сибирски студ през пролетта.

През последните 10–15 години летата в България са изключително горещи. Не е и учудващо, че и тази година се очакват високи температури. Проблем е обаче, че летата стават все по-сухи. Валежите в България и на целия Балкански полуостров намаляват.

Водещи

Най-четени