Потегляйте смело с автомобила, късметът ще е с вас 23.05 | 07:15

Републиканските пътища са проходими

От Теодора Кокаланова

Републиканските пътища са проходими, предаде АПИ.

ОГРАНИЧЕНИЯ ЗА ТОВАРНИ АВТОМОБИЛИ:

Във връзка с настъпването на активния почивен сезон и с цел осигуряване на по-висока безопасност, ще се ограничава движението по участъци от републиканската пътна мрежа на тежкотоварни автомобили над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) с повече от две оси, селскостопанска и земеделска техника, трактори и специализирана строителна техника за официалните празнични дни и дните петък и неделя:

1) за периода от 1 юли до 15 септември вкл. за дните: петък – от 18:00 часа до 21:00 часа и неделя – от 14:00 часа до 20:00 часа;

2) целогодишно за периода на официалните празници: последния работен ден преди празници – от 18:00 часа до 21:00 часа и последния почивен (празничен) ден – от 14:00 часа до 20:00 часа.

Ограниченията важат само по участъците от републиканската пътна мрежа, както следва:

       Път I-1 – с. Ребърково-Ботевград, като движението се пренасочва по път II-16 Ребърково-Своге-София;

       Път I-1 – етапна връзка на ЛОТ 1 на АМ "Струма" при п.в. Дупница север-ГКПП "Кулата";  

         Път I-5 – Русе-Велико Търново;

       Път I-8 – Пловдив-Харманли;

       Път I-9 – Варна-Бургас;

       Път II-99 – Бургас-Царево.

Забраната се отнася за всички периоди, в които е определен повече от един почивен или празничен ден.

Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), живи животни, бързо развалящи се хранителни продукти и товари на температурен режим.

СЪСТОЯНИЕ НА АВТОМАГИСТРАЛИТЕ:

АМ "Тракия":

област Пазарджик: Във връзка с извършване на ремонтно-възстановителни работи на виадукт при км 67+027 на два етапа е въведена временна организация на движението. При извършване на първи етап от дейностите (ремонтни работи на ляво пътно платно) в посока от Бургас към София, движението на тежкотоварните автомобили над 12 тона,включително с ремаркета и полуремаркета, се пренасочва по следния маршрут: гр. Пловдив при пътен възел Север (при км 126+200) - по път II – 64 - околовръстен път гр. Карлово - път I-6 към София.

В обхвата на виадукта при км 67+027 движението на МПС се пренасочва двупосочно в платното Бургас – София. Затваря се за движение платното в посока София – Бургас. При възникване на аварийни ситуации трафикът в посока от Бургас към София ще бъде пренасочван по обходен маршрут през пътен възел Церово по път III-8402 към село Церово. Забраната не важи за моторни превозни средства, които извършват превози на опасни товари (ADR), бързоразвалящи се хранителни продукти на температурен режим и живи животни

Алтернативен маршрут:

- В посока София - Пловдив:

АМ "Тракия" при пътен възел "Мирово" - по главен път I-8 София – Пловдив, през гр. Момин проход, Костенец, Белово до гр. Септември. От гр. Септември по път III-8402 Септември – Виноградец, през с. Злокучене, с. Карабунар и с. Виноградец до пътен възел "Церово" и включване в АМ "Тракия".

- В посока Пловдив – София:

АМ "Тракия" при пътен възел "Церово" по път III-8402 Септември - Виноградец, през с. Виноградец, Злокучене до гр. Септември. От гр. Септември по главен път I-8 София - Пловдив през Белово, Костенец, Момин проход до пътен възел "Мирово" и включване в АМ "Тракия"; на виадукта при км 67+027 в двете посоки се ограничава скоростта на 60 км/час; въвежда се ограничение на скоростта на движение от км 63+000 до км 90+000 от 140 км/ч на 120 км/ч.; от км 60+500 до 61+500, посока Пловдив, временно ще бъде затворена аварийна и активна /интензивна/ лента на движение.

Движението ще се извършва по изпреварващата лента. Ремонтът ще се извършва в светлата част от денонощието;  при км 90+167 се отклонява движението по обходен маршрут (п.в. "Гелеменово"-път II-37- път I-8- АМ "Тракия" - п.в."Мухово" (на автомобили над 12 тона при п.в. "Пазарджик" - п.в. "Гелеменово").

Срок до 30.06.2014 г.; от км 80 до км 85, посока Пловдив ще бъде затваряна поетапно изпреварващата лента за движение – за косене. Движението ще се извършва по активната лента. област Пловдив: посока от Бургас за София движението на тежкотоварни МПС с маса над 12 тона (включително ремаркета и полуремаркета) се отбива при гр.Пловдив, п.в. Север на км 126+200 по път ІІ-64 до околовръстен път на гр.Карлово и се пренасочва по път І-6 към София до 31.05.2014 г.

АМ "Хемус":

Област София: Въвежда се от временна организация и безопасност на движението за обект: "Изпълнение втори етап на ремонтно-възстановителни работи на виадукт "Бебреш" при км 30+874 (дясно платно). Движението на МПС се извършва двупосочно в лявото платно. Ремонтно-възстановителните работи по втория етап следва да приключат до 01.08.2014 г.; ОПУ София препоръчва в предпразничните дни и в последния празничен ден, пътуващите в посока Враца, Монтана, Видин с цел да избегнат евентуалното задръстване в този магистрален участък да ползват път ІІ-16 (Мездра- Ботевград) – Ребърково- Елисейна- Своге- ок.п. София) и път ІІ-81 (ок.п.София - Петрохан-о.п. Берковица-Благово-о.п. Монтана-Лом); поради аварийни ремонтни работи в дясната тръба (посока София- Варна) на тунел "Топли дол" до 23.05.2014 г. ще бъде въвеждана временна организация на движението за светлата част на денонощието.

За целта в района на тунела ежедневно движението на МПС ще бъде затваряно за една от лентите за движение и пренасочвано в съседната; виадукт "Елешница", неотложен авариен ремонт на км 6+900-ляво платно (посока Варна-София) без спиране на движението на МПС. Движението се насочва в една от свободните ленти до 25.05.2014 г.

АМ "Люлин":

Поради извършване на аварийно-ремонтни работи е ограничено движението на МПС в активна дясна лента на първи тунел в посока София - Перник. Движението на МПС е пренасочено в изпреварващата лента. Има необходимата светлинна и вертикална сигнализация; е ограничено движението на МПС в активна дясна лента в лявата тръба на първи тунел посока Перник–София поради извършване на аварийно-ремонтни работи.

Движението на МПС е пренасочено в изпреварващата лента. Има необходимата светлинна и вертикална сигнализация; поради извършване на аварийно-ремонтни работи в дясна тръба на трети тунел посока София-Перник се ограничава движението на МПС в изпреварващата лента, като движението на МПС се пренасочва в активната лента. Има необходимата светлинна и вертикална сигнализация.

АМ "Марица":

Няма ремонтни дейности.

АМ "Черно море":

Няма ремонтни дейности.

ВЪВЕДЕНИ ОГРАНИЧЕНИЯ ПО ОСНОВНИТЕ ПЪТНИ НАПРАВЛЕНИЯ:

1. Проходи:

- "Златишки" - затворен за всички МПС;

- "Върбишки" - затворен за всички МПС;

- "Предела" - отворен за всички МПС;

- "Печинско" - отворен за всички МПС;

- "Пампорово" – отворен за всички МПС;

- "Рожен" – отворен за всички МПС;

- "Котленски" - отворен за всички МПС;

- "Обзорски" – отворен за всички МПС;

- "Републиката" - отворен за всички МПС;

- "Ришки" – отворен за всички МПС;

- "Превала" – отворен за всички МПС;

- "Троянски" – отворен за всички МПС;

- "Петрохан" - отворен за всички МПС;

- "Твърдишки" - забранено е движението на МПС над 10 т;

- "Дюлински" - затворен е движението на товарни МПС;

- "Айтоски" – забранено е движението на МПС над 20 т;

- "Шипка" - забранено е движението на МПС над 10 т - срок до 31.03.2015 г.;

- "Вратник" - забранено е движението на МПС над 10 т;

Водещи

Най-четени