Потопът се отлага – поне засега 30.05 | 21:30

Количествата на валежите се понижават близо два пъти от очакваните

От Теодора Кокаланова

Оказа се, че гневът на природата е по-силен от нашето желание за слънчево и топло време, и горещи температури, тъй като пореден ден страната ни е залята от обилни валежи. За поредна вечер ще се прояви силният северняшки вятър. Гръмотевичните бури също не пропускат да ни направят свидетели на светлинното си шоу в небесата.

По-рано метеоролозите предупредиха за опасно количество валежи, които ще се изсипят в страната ни. За щастие прогнозата претърпя промени, тъй като от екоминистерството съобщиха, че количествата на валежите се понижават с близо два пъти от очакваните.  

Все още обаче остава в сила оранжевият код, който е обявен в 17 области на страната. От НИМХ потвърдиха, че по-значителни валежи между 20-40 л/кв. м се очакват на места в централната част на страната, в останалите райони – до 10-20 л/кв.м. 

Повишения ще има в поречието на река Искър, която се очаква да достигне до своя "червен" праг, както и на Вит, Осъм и Янтра. Вследствие на интензивните валежи са възможни локални наводнения. Оранжев код е обявен за областите Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново, Габрово, Русе, Търговище, Разград, Шумен, Добрич, Бургас, Ямбол, Сливен, Хасково, Стара Загора, Кърджали и Пловдив.

От ведомството потвърдиха, че не спират да следят динамично развиващата се метеорологична обстановка и поддържат в режим на активност работата на Оперативното звено за предотвратяване на опасностите от наводнения.

Водещи