Пътуваме с 18 минути по-бавно от София до Бургас 01.04 | 10:10

От днес влизат в сила ограниченията в лошите участъци на „Хемус“ и „Тракия“

От iNews.bg

С 18 минути по-бавно ще пътуваме от днес от София за Бургас или в обратната посока. Това става заради въвеждането на ограничение на скоростта за движение по старите участъци на магистрала "Тракия". Общото разстояние, за което важат новите правила, е 41 км. В двата участъка, които се намират в областите Пазарджик и Пловдив, автомобилите вече ще се движат с до 90 км/ч, вместо със стандартните за магистралата 140 км/ч. Заради забавянето на скоростта това разстояние ще се изминава за 18 минути по-бавно.

Заради ограничението на автомагистрала "Хемус" пътуващите от София до Варна или пък от друга точка преди Шумен в посока морската ни столица, също ще пътуват по-бавно. Там намалението на скоростта е от 140 км/ч на 90 км/ч, а отсечката, за която важи, е 27 км. Така пътуването в посока до или от Варна ще се забави с 6-7 минути, показват изчисленията.

Целта на нововъведените ограничения по автомагистралите ни е повишаване на безопасността на движение, тъй като в участъците, където е наложено, пътната настилка е в лошо състояние. Председателят на Управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) инж. Лазар Лазаров подчерта, че основният проблем на пътната система през последните години е липсата на достатъчно средства за поддържането й. Секторът е недофинансиран от години.

Водещи

Най-четени