Ремонтират най-големия и занемарен подлез в Бургас 15.04 | 14:30

Съоръжението е построено в края на 70-те години на миналия век и оттогава не е било ремонтирано

От Нели Минчева

Започна ремонт на бургаския подлез "Янко Андонов”, намиращ се на бул. "Никола Петков”. Средствата за реализацията на строително-монтажните дейности на най-големия и занемарен подлез в града са осигурени от общината, казват от нейния пресцентър.

Подлезът е единственият, който свързва комплексите "Изгрев" и "Зорница". Съоръжението е построено в края на 70-те години на миналия век и оттогава не е било ремонтирано.

Пешеходният подлез се намира от дълго време в окаяно състояние – липсва осветление, плочките по стените му са отлепени, канализацията запушена, а таванът на пешеходния тунел – прогнил и изкъртен.

Именно поради тази причина в последните години всеки най-малък дъжд, който се изсипе, го наводнява и прави невъзможен за преминаване.

Въпреки това подлезът се използва често и оттам минават много хора. През годините са подавани десетки жалби относно критичното му състояние, но без резултат до този момент.

В него има 25 търговски обекти, 21 от които функционират и в момента. Търговците в тях споделят, че поради лошото му състояние, честите наводнения и липсата на каквото и да било осветление, магазините им и хората преминаващи през подлеза са обект на чести нападения и кражби, допълват от местната администрация.

Ремонтът, който ще бъде извършен от ОП "Общински имоти”, включва подмяна на окачения таван, електрическата инсталацията и облицовката на стените, боядисване, нови осветителни тела, отпушване на шахтите и нови отводнителни решетки, нови кошчета. За да бъдат прекратени наводненията, освен таванът, ремонт ще претърпи и островът на пътното платно над подлеза.

За осигуряване на безопасност на минувачите и на търговците, ще бъдат възстановени и металните врати на четирите входа на подлеза, които ще бъдат заключвани в полунощ и отключвани сутрин в 5.00 ч.

Водещи

Най-четени