Сваляме шубите за Димитровден 03.10 | 11:42

Лятото ще напомни за себе си около 26 октомври, след това ни очаква постоянно застудяване, прогнозират синоптиците

От Гергана Златкова

Ураганите по морето утихват, температурите постепенно ще се повишават, успокои тревогите около настъпилото захлаждане в началото на октомври шефът на TV-MET Петър Янков.

"В близките дни силно вълнение не се очаква, но за подобни явления не може да се даде дългосрочна прогноза", застрахова се синоптикът.

Иначе обясни, че пороите не са аномалия – вали в рамките на обичайното, даже през ноември ще има още повече дъждове, уточнява пред в. "Стандарт" Янков.

Студът, който ни скова в последните дни, също ще се задържи.

В края на тази седмица – в четвъртък, петък и събота, температурите ще са от 0 до 5 градуса.

Но в Добруджа, северните райони и високите западни полета се очаква да паднат и под нулата – до минус 1 градуса. В петък и събота се очакват и мъгли, но по обед температурите ще се качват докъм 11-17 градуса.

Новата седмица ще дойде с облаци и превалявания – главно на запад. Дъждовете обаче ще бъдат слаби, а постепенно ще се затопли.

Температурите ще се приближат до нормите за октомври – между 17 и 22 градуса – за да ни зарадва по Димитровден циганско лято. Да, ще има сутрешни мъгли, но през деня градусите ще се вдигат и до 23, обяснява метеорологът.

"През деня връхната дреха ще ни бъде излишна", категоричен е Янков. По-топлото време ще се задържи до началото на ноември, когато зимата ще напомни за себе си, обяснява синоптикът. Добрата новина е, че метеоролозите очакват мека зима. "През декември валежите ще са около нормите, а времето ще бъде по-топло от обичайното за този период на годината.

През януари ще има повече валежи, но като цяло месецът ще е по-топъл от нормалното", сочат прогнозите на TV-MET.

"През втората половина на сезона – февруари и март, ни чакат повече валежи и сняг. Времето през март ще бъде по-хладно", обяснява Петър Янков.  

Водещи

Най-четени