Снегът ни затрупа. Времето става опасно 06.03 | 09:00

Червен код за обилни снеговалежи и силен вятър е обявен за Смолян и Кърджали

От iNews.bg

Дъждът постепенно ще преминава в сняг, най-късно в Източна България. Валежите в по-голямата част от страната ще са значителни и на много места ще се образува снежна покривка. Ще духа умерен до силен вятър от север, североизток. Ще има условия за виелици и навявания.

Максималните температури ще са от 0° - 3° в северозападните райони, до 7° – 9° по крайбрежието на морето, в София 3°. Такава е прогнозата за времето на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН, съобщи за агенция "Фокус” дежурният синоптик Анна Дякова.

Над Черноморието ще бъде облачно и с валежи от дъжд. По-значителни и на повече места в следобедните часове. Ще духа умерен източен, след пладне - североизточен вятър. Максималните температури ще са 7° - 9°. Вълнението на морето ще е 3 -4 бала. Температурата на морската вода е 5°- 7°.

В планините ще е облачно и с валежи от сняг, в Рило-Родопския масив - значителни. Ще духа силен, по високите и открити части и бурен южен вятър, който по-късно през деня ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще нахлуе студен въздух. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 0°, на 2000 метра - около минус 5°.

Червен код за обилни снеговалежи и силен вятър е обявен за областите Смолян и Кърджали, сочи справка на сайта на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Очакват се обилни снеговалежи, до 70 л/кв.м. Ще се образува нова снежна покривка около и над 30 см. Ще бъде и ветровито, с умерен до силен вятър от северна четвърт. Ще има условия за виелици и навявания.

Оранжев код за сняг и поледици е в сила за утрешния ден в 3 области – Пазарджик, Пловдив, Стара Загора. В равнинната част се очакват валежи от дъжд и сняг - около 30-40 л/кв.м, в планинската - сняг до 60 л/кв.м. В област Хасково е обявен оражнев код за сняг и силен вятър - очакват се обилни снеговалежи, до 70 л/кв.м.

Ще бъде и ветровито, с умерен до силен вятър от северна четвърт. Ще има условия за виелици и навявания. В Източна България – Русе, Търговище, Разград, Силистра, Добрич, Шумен, Варна, Бурга, Ямбол и Сливен е в сила жълта кода за обилни валежи и поледици.

Очакват се значителни валежи, като до вечерта дъждът ще премине в сняг. Очаквани количества 25-35 л/кв.м. Ще бъде ветровито, с умерен до силен североизточен вятър. В останалите области в страната е обявен жълт код за сняг и поледици като се очакват снеговалежи с образуване на снежна покривка и сумарни количества от 20-30 л/кв.м.

Водещи

Най-четени