Термометрите чупят рекорди, водят към червен код 25.08 | 17:18

Издадено е предупреждение за много опасни горещини в шест области

От Диана Цветкова

Жегите продължават да мъчат страната. 11 температурни рекорда регистрираха до 15,00 часа метеоролозите, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Най-топло е било във Велико Търново, където са измерени 41,6 градуса. Горещото време в старопрестолната столица днес счупи 19-годишен рекорд.

Термометрите прехвърлиха 40 градуса и в Плевен, където са измерени 40,2° при най-високи отчетени 39,7° през 1925 г., и в Свищов – 40,1 градуса.

В Ловеч е измерен рекорд от 39,4°, във Враца 39,2°, а в Монтана живакът се покачи до 39,5° – най-високите стойности там са 38,4 градуса, измерени през 1993 г.

В Добрич и Лом също са отчетени пикови стойности от 38,1 градуса. В Ново село са измерени 37,2°, на нос Емине – рекордните за деня 33,6°, а на връх Рожен – 29,2°. В Силистра е изравнен температурен рекорд от 37,5 градуса, отбелязан през 1993 г.

Код червен в неделя

За сериозна опасност вследствие на горещото време предупреждават метеоролозите. Червен код е обявен в шест области в Северна България – Русе, Велико Търново, Плевен, Ловеч, Враца и Монтана.

Червеният код означава, че на места в районите се очакват максимални температури от 41-42 градуса, като горещините ще са много опасни. Високите стойности в тези области продължават вече пети ден.

"Възможни са големи щети. Явленията може да заплашват живота в голяма част от областта. Задължително следвайте разпорежданията и всички съвети, дадени от властите, и бъдете готови за извънредни мерки", се посочва в предупреждението.

За всички останали региони от страната е обявен оранжев код заради опасно топло време.

Червен код заради опасни горещини се издава за втори път тази година. Подобен случай имаше през юли, но предупреждението важеше за три области.

Водещи

Най-четени