Точно в 12 ч. на 2 юни пускат сирените в памет на Ботев 30.05 | 12:57

За това предупредиха от МВР

От Кремена Бедерева

На 2 юни в 12.00 часа в цялата страна ще бъдат пуснати сирените за отдаване на почит към паметта на Христо Ботев и на загиналите за свободата на България. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

От ведомството призовават всички пешеходци и пътни превозни средства в страната да останат на място в продължение на трите минути, в които ще звучат сирените.

Христо Ботев е роден през 1848 година на 6 януари. На 27 години пише във в. "Знаме", 13 юли 1875 г. "Идеята за свободата е всесилна и любовта към нея всичко може да прави."

Остава завинаги символ на невероятен революционен дух, дори до безразсъдство, съчетано с невероятен поетически и журналистически талант.

По това време във вестник "Гайда", редактиран от П. Р. Славейков, е публикувано първото стихотворение на Ботев - "Майце си". От октомври 1867 г. живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Дим. Паничков, където се печата в. "Дунавска зора".

През следващите години се мести от град на град, известно време живее заедно с Левски.

През 1872 г. е арестуван за конспиративна революционна дейност и изпратен във Фокшанския затвор, но освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов.

Започва активната му дейност като журналист и под негова редакция започва да излиза новият орган на революционната партия - в. "Знаме".

От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки" и на 17 май заставят капитана да спре на българския бряг.

На 20 май 1876 г. по нов стил 2 юни е последният тежък бой - привечер след сражението куршум пронизва Ботев.

На 2 юни е денят, в който българите ще почитаме с мълчание и гордост героите си.

Водещи