Умната, като палим печката или камината 05.11 | 20:21

С настъпването на зимата рискът от пожар се увеличава. Вижте как да се предпазите

От Филипа Тодева

Традиционно с настъпването на зимния сезон и пускането в употреба на отоплителните инсталации и локалните уреди за отопление пожарната обстановка в жилищните, промишлените, селскостопанските и обществените сгради и помещения се усложнява. С влошаване на времето и настъпилите ниски температури броят на пожарите, свързани с ползването на отоплителни уреди, се увеличава съществено.

От службите по пожарна безопасност в страната предупреждават всички граждани да обърнат сериозно внимание на следните въпроси, касаещи пожарната безопасност. Преди ползването на отоплителните уреди, включващи се в комини, същите да се почистят, да се отстранят фугите, да не се изменя конструкцията им, или ако се прави това, то да е от специалист.

Необходимо е да се премахнат всички горими материали и заграждения от стълбищните площадки в жилищните кооперации, да почистят мазите и таваните от ненужните вещи и материали, да се ползват само стандартни и технически изправни отоплителни уреди, като се спазват инструкциите за безопасна експлоатация.

От пожарната припомнят, че под никакъв предлог малки деца не бива да се оставят сами в домовете, особено при включени отоплителни уреди. Горивата трябва да се складират само на определените за целта места и да се извършат проверки за състоянието и изправността на електрическите инсталации, особено в помощните и стопанските сгради.

Водещи

Най-четени