Ще можем ли да ходим на плаж през юни? 16.05 | 11:43

Дали времето ще позволи на първите плажуващи да съберат малко тен?

От Кремена Бедерева

Най-ниските температури през юни ще са 7 и 15 градуса, а най-високите - между 25 и 30. Това прогнозират синоптиците на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. 
 
Тази година се очаква средната месечна температура да бъде в нормата, която за по-голямата част от страната е между 18 и 21 градуса, по долината на река Струма - около 22 градуса, за високите полета - между 16 и 18 градуса, а за планините - между 7 и 12 градуса.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 60 и 90 л/кв. м, по Черноморието и долината на река Струма - между 40 и 60 л, а в планинските райони - от 90 до 140 л. 
 
Валежите ще са по-обилни над нормата, но те ще бъдат неравномерно разпределени. През по-голямата част от месеца въздушната маса над страната ще бъде твърде неустойчива.

Ще бъдат запазени условия за чести превалявания, предимно през втората половина от деня и през първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени с гръмотевична дейност валежи.

На места ще има и градушки. В някои дни се очакват и по-интензивни валежи.
 
Ще се радваме на повече слънце в сутрешните часове.

През повечето дни от първото десетдневие ще има следобедни превалявания и гръмотевици. По-малка е вероятността за валежи ще бъде около 3-4 юни и към края на периода.

В началото на десетдневието температурите много бързо ще се повишат, ще достигат и ще надхвърлят на места 30 градуса, а в средата на десетдневието ще има захлаждане.
 
В началото на вторите десет дни времето ще се задържи горе-долу по-стабилно, с по-малка вероятност за валежи.

Преваляване се очаква около 13-15 юни, които ще бъдат последвани от захлаждане.

През втората част от месеца, в часовете около и след обяд, ще се развива купеста облачност, но преваляванията ще бъдат "петнисти". 
 
През третата десетдневка ще се появи възможност за постепенно намаляване на динамиката на атмосферата и за по-спокойни дни. 

Към края на месеца има голяма вероятност валежите да са по-малко, а температурите да се покачват.

Водещи

Най-четени