Ще ни изненада ли октомври с първи сняг? 29.09 | 14:57

Най-високите температури през месеца ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса, прогнозират синоптиците

От Кремена Бедерева

Най-високите температури през октомври ще бъдат между 22 и 27 градуса, а най-ниските - между минус 1 и 4 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова, синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН (НИМХ-БАН).

По думите ѝ през тази година през октомври се очаква средната месечна температура и месечната сума на валежите да бъдат около нормата.

Средните месечни температури през октомври в равнините са между 11 и 15 градуса, във високите полета - между 8 и 11 градуса, в планинските райони - от 4 до 8 градуса.

Средната месечна сума на валежите в по-голямата част от страната е между 40 и 60 литра на квадратен метър, в югоизточните райони - между 60 и 90 литра на квадратен метър, а в планините - от 80 до 100 литра на квадратен метър.

След слънчевото и сравнително топло начало на месеца още на 2 октомври от североизток-изток ще проникне по-хладен въздух, прогнозира синоптикът. И добавя, че облачността ще е разкъсана, по-често предимно значителна, без съществени валежи.

През последните дни от десетдневието североизточният пренос ще отслабне и температурите слабо ще се повишат.

През второто десетдневие времето ще бъде по-променливо, с условия за превалявания и усилване на вятъра. По-голяма е вероятността за преминаване на атмосферни смущения около 12-13 октомври и около 16 октомври.

През повечето дни от десетдневието температурите ще бъдат по-високи от обичайните, около средата слабо ще се понижат.

В началото на третото десетдневие ще има повишена вероятност за обстановка с валежи, но след това тенденцията е да бъде по-спокойно, с условия за характерните мъгли и ниска слоеста облачност в сутрешните часове, но през деня - и със слънчеви часове.

Температурите ще се понижат и ще станат близки до обичайните, прогнозира Марияна Попова.

Водещи

Най-четени