„Атака“: ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ и половината БСП гласуваха срещу „Южен поток“ 03.02 | 13:42

„България да бъде активната страна, която да предложи на Русия подновяването на проекта“, искат националистите

От iNews.bg

ГЕРБ, ДПС, РБ, БДЦ и половината от БСП отхвърлиха предложението на "Атака" за възстановяване на дейностите по изграждането на стратегическия газов проект "Южен поток. То е от 9-ти септември миналата година, но едва днес влезе в дневния ред на депутатите.

След вял дебат проекторешението на националистите беше подложено на гласуване, като основна част от присъстващите народни представители - 65 се въздържаха, 27 гласа бяха "За” и 17 "против”.

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров продължава да твърди, че проектът "Южен поток” беше спрян под натиска на тримата американски сенатори, които дойдоха с тази цел у нас през лятото на 2014 г.

"Неколкократно Борисов е изказвал своето съжаление, че "Южен поток” е спрян. Това може да бъде поправено като гласуваме настоящото решение и възложим на кабинета да продължи работата по проекта”, призова в началото на дебата лидерът на "Атака".

Той изтъкна, че в сегашната геополитическа обстановка страната ни е в изгодна позиция за строежа на тръбата, като посочи като мотив обтегнатите отношения между Турция и Русия след свалянето на самолета.

По повод критиките, че този проект бил умрял и т.н. Сидеров беше категоричен: "България да бъде активната страна, която да предложи на Русия подновяването на проекта. Има знаци, по които съдим, че руската страна не се е отказала съвсем от този проект. Президентът Путин посочи, че България не е изключена от тези проекти. Въпреки всички действия досега остава възможността "Южен поток” да бъде подновен”.

Водещи

Най-четени