"Зелено движение" ще подкрепи Румен Радев на балотажа в неделя 18.11 | 17:46

От iNews

Зелено движение" - една от партиите, които влизат в обединението "Демократична България" обяви, че ще подкрепи настоящия президент Румен Радев на втория тур на президентските избори тази неделя. Това съобщи пресцентъра на формацията чрез писмо до медиите.

"България има шанс за положителни промени през следващите години и смятаме, че Радев като президент може да бъде част от решенията. През петте си години той доказа, че може да слуша разумните доводи за налагане на вето и го упражняваше в случаи, като промените в Административно-процесуалния кодекс и Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. Очакваме от него да бъде глас в подкрепа на нашите приоритети (...) Зелено движение подкрепи Лозан Панов и Мария Касимова-Моасе на първия тур. Разумът изисква от нас да бъдем активни и на балотажа", пише в позицията на партията.

До този момент "Демократична България" се въздържаше от това да призовава избирателите си да гласуват за единия от двамата кандидатите на втория тур и очакванията бяха, че официално няма да заеме страна. До последно не се знаеше дали формацията ще излъчи собствена кандидатура и за първия тур, тъй в обединението неофициално се коментираше, че повечето поддръжници на "Демократична България" ще гласуват за Румен Радев. Тези прогнози впоследствие се потвърдиха от данните на "Алфа Рисърч", според които в неделя 38% от избирателите на "Демократична България" са подкрепили настоящия държавен глава.

Въпреки това на първия тур от президентските избори обединението застана зад издигнатия от инициативен комитет Лозан Панов, който обаче събра само 36% подкрепа от избирателите на дясната коалиция. Съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев дори се оказа най-щедрият дарител за предизборната кампания на бившия съдия, което обаче не попречи на Панов да се обърна срещу "Демократична България" и да обвини обединението във възможни задкулисни договорки с Румен Радев и Корнелия Нинова.

Засега другите две партии в обединението - "Да, България" и ДСБ се въздържат от коментир кого биха подкрепили на втория тур на президентските избори. По думите на Владислав Панев обаче мълчанието за "Зелено движение" не е опция, доколкото има съществени разлики между двете кандидатури. Действаме прагматично, без да имаме 100% съвпадение с едната или другата кандидатура", обясни той пред "Дневник" решението на партията да да даде подкрепа за Румен Радев.

Днес следобед предстои заседание на Изпълнителният съвет на партията, на което лидерите й - Владислав Панев и Борислав Сандов ще поискат мандат за водене на преговори с "Продължаваме промяната". Ще бъдат обсъдени и евентуални дати за насрочване на Национална конференция, на която да бъде направен избор на ново ръководство, след като преди три дни председателите на "Зелено движение" подадоха оставки заради лошите изборни резултати.

Водещи

Най-четени