„Прозрачност без граници“: В случая с машините прозират празнини, допуснати от ЦИК 11.11 | 18:00

Бавят се и методическите указания, които трябва да приемат

От iNews

В случая с машините на "Сиела Норма" прозират сериозни празнини, допуснати от една, смятана за професионална изборна администрация, каквато трябва да е Централната избирателна комисия. Очевидно не е на висотата на изискванията към нея. Бавят се и методическите указания, които трябва да приемат.

Това коментира пред БНР изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов и подчерта "съвършено неубедителното държание на фирмата изпълнител". Той уточни, че цялостна замяна на машините едва ли е възможна на тези избори.

 "Призовахме ЦИК да постави на видно място номерата на избирателните машини и да бъде публикуван списък на машините с тяхното разпределение по секции. Така всеки може да се увери дали конкретната машина е в неговата секция и така биха се намалили рисковете за спадане на доверието в машинния вот", каза още Славов.

 "Доверието в политика, политически процес, политици е изключително ниско. Самите политици не допринасят за възвръщането на това доверие. Подобен удар по устоите на демократичния процес при формирането на легитимни органи на представителната власт е изключително тежък", допълни изпълнителният директор на "Прозрачност без граници".

Водещи

Най-четени