Станишев: Преговорите за “Южен поток” са в пълна мъгла 02.10 | 18:33

БСП каза на Меглена Кунева да си мълчи за енергетиката

От Филипа Тодева

Лидерът на БСП Сергей Станишев разкритикува кабинета заради променливите позиции по отношение на проекта "Южен поток”. "Един ден се казва, че БЕХ (Българският енергиен холдинг - бел. ред.) няма да влага пари в "Южен поток” и руснаците ще го плащат, пък ние няма да получаваме в следващите 15 години транзитни такси и по този начин ще изплащаме нашия дял.

На другия ден това се опровергава. Не знаят какво правят - абсолютна мъгла около преговорите по "Южен поток”. Аз много внимателно ще наблюдавам резултатите от тези преговори, защото знам и съм се сблъсквал с това как руската страна отстоява своите интереси и се опитва да извива ръце”, посочи лидерът на БСП. Станишев не смята за правилно да се променя въпроса за референдума за АЕЦ "Белене”.

Това е въпросът, зад който са застанали 770 хиляди граждани, каза той, като отбеляза, че парламентът може да измени въпроса, но не и неговото съдържание. "Искат да откраднат на хората референдума, да сменят съдържанието на въпроса”, смята той. Евродепутатът Илияна Йотова отговори на критиките на Меглена Кунева, която по-рано заяви, че за АЕЦ "Белене” и БСП и ГЕРБ са на едно мнение и затова е този референдум.

"Очевидно за г-жа Кунева българите са граждани, само ако лично ѝ симпатизират, тъй като с многократни заявления тя отхвърля всички останали”, смята тя.

Йотова бе категорична, че когато става въпрос за енергетика, човекът, който най-много трябва да мълчи в България се казва Меглена Кунева. Йотова твърди, че ГЕРБ ще се стреми към служебна победа и на парламентарните избори, макар според президента - при последните да не е имало доказани нарушения.

"Не зная какви точно доказателства чака президентът Плевнелиев. Той напоследък е известен с доста екстравагантните си изказвания, с откритията, достойни за дете на 5 години. Спомням си, че преди една седмица с блясък в очите откри, че България има проблеми със здравната реформа”, коментира тя.

Йотова се ангажира да изпрати на Плевнелиев папка с доклади за изборните нарушения у нас. Станишев призова президентът да отговори на въпроса "как се чувства като президент на България, след като 60% от българите смятат, че изборите са манипулирани?”. За следващите избори социалистите ще настояват да се въведе машинно гласуване.

Йотова подчерта, че избирането на Станишев за лидер на ПЕС е много важно особено сега, когато се определят средствата за следващия програмен период в ЕС. "Всяка една страна започва да дърпа чергата към себе си, тъй като парите са малко, а кризата е много голяма в Европа”, отбеляза тя.

По нейните думи сега е много важно да бъдат извоювани парите от кохезионните фондовете, които да останат поне на същите нива. "По принцип в момента се говори въобще за намаляване на бюджета на ЕС, което, разбира се, отново ще засегне най-бедните страни”, посочи тя.

Според Йотова Станишев е човекът, който може да лобира за интересите на тези страни сега, когато има опасения, че може да има разделение на 17-те богати от 10-те по-бедни страни в ЕС. Младежката организация на БСП започва нова инициатива "Обратно броене”.

Председателят на младежката организация в БСП Явор Гечев обяви, че на входа на централата на БСП младежите ще поставят часовник, който ще отброява дните, оставащи до падането на ГЕРБ от власт. "ГЕРБерите вехнат, а розите цъфтят през юли”, добави Гечев. "Има-няма триста дни, докато българите си върнат държавата”, смята той.

Водещи

Най-четени